Lakossági fórum a Csilás-park és környékét érintő munkálatokról

A Kalocsa Szíve program szakértőinek csapata 2015. július 29-én, 18 órakor lakossági fórumra várta ez érdeklődőket a Csilás-parkot és környékét érintő munkálatok ügyében. A fórumot dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselő hívta össze. A szakértői gárdát Dr. Bálint József polgármester, Boromisza Viktor osztályvezető, Sánta Zoltán az Aktív Kft. építésvezetője – a kivitelező cég képviseletében, Varajti László műszaki tanácsadó, Loibl László a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. ügyvezetője és Marton Balázs projektmenedzser képviselte.

csilláspark-1

Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály osztályvezetője beszélt a tervekről és a jelenleg zajló munkákról:

A Csilás-park területén 12 busz fogadására alkalmas turisztikai buszparkoló kerül kialakításra, személygépkocsi parkolóval. A parkhoz kapcsolódó útépítési- és sétányépítési munkálatok mellett a Foktői úti híd szélesítése, valamint a Szentháromság térig vezető sétány megépítése is folyamatban van. A rendkívül sokoldalú kivitelezés részeként sor kerül a szükséges közműcsatlakozások kiépítésére, új csapadékcsatorna hálózat építésére, a telekommunikációs légkábelek valamint az erősáramú hálózati kábelek levegőből a földbe süllyesztésre is.

csilláspark-2Az Alkotmány utca Foktői út felé eső útszakasza új aszfaltburkolatot kap. Az út 2,5 százalékos útlejtéssel készül a lakóingatlanok szintje alá tervezve, hogy az esővíz az házak oldaláról a park felé távozzon zárt csatornahálózatból, víznyelőkön át a Vajasba engedve.

Az eredeti tervhez képest változás, hogy – a mostani állapotot nézve – 2 méterrel távolabb kerül az útszakasz az utca házaitól. A kapubejárók útcsatlakozáshoz korrigálása minden érintett ingatlan esetében az önkormányzat költségén valósul meg.

A meglévő kerékpárutak továbbra is a megszokott helyükön maradnak. A gyalogos- és kerékpárforgalom a kibővített hídon kerül átvezetésre, emellett gyalogátkelőhely is készül majd. Kishajó kikötő épül a Foktői úti híd lábánál, a feltört part menti út helyén pedig pihenő padok és szalonnasütők lesznek elhelyezve.

A program részeként ezen kívül parkosítási munkálatokkal, füvesítéssel és fatelepítéssel találkozhatnak majd az itt lakók. A munkálatok várható befejezése szeptember hónap vége.

A tájékoztató után minden megjelent kérdéseket tehetett fel a szakembereknek, akik a felmerült problémákra megoldásokat kerestek, és találtak.

Az átmeneti időszak kellemetlenségei miatt a lakosság szíves türelmét kérték és együttműködését köszönték a megjelentek.