Lakossági fórum a Látogatóközpontban

Szeptember 11-én, délután 6 órakor lakossági fórumon tájékozódhattak az érdeklődők a Kalocsa Szíve Program alakulásáról a leendő Látogatóközpont épületében. Dr. Bálint József polgármester köszöntője után Loibl László, a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. ügyvezetője és Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály osztályvezetője ismertették a munkálatok jelenlegi állását.

lakossági-fórum-1

A 2,3 milliárd forintos fejlesztési beruházás városunkban több, különálló területen folyik jelenleg egy időben. A Tájház felújítása már befejeződött, átadása óta az épület rendeltetésszerűen üzemel. A városi temető Kálváriájának rekonstrukciója szintén elkészült, a terület átadása megtörtént. A Látogatóközpont épületén az utolsó simításokat végzik az illetékesek. A főbb munkálatok befejeződtek, és a műszaki átadás is megtörtént, így a Látogatóközpont már a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. felügyelete alá tartozik. Végső használatbavételére a dekorációs elemek és a berendezések beszerzése után kerülhet sor.
A Schöffer Múzeum új, látványos, attraktív épületének szerkezetépítési munkái szintén lezárultak. A villanyszerelési-, gipszkarton szerelési-, fűtésszerelési-, épületgépészeti-, külső közmű csatlakoztatási-, csapadék és szennyvíz elvezetési munkálatok jelenleg folyamatban vannak, a telekommunikációs hálózat kialakítása pedig a közeljövőben valósulhat meg. A gyors és látványos haladásnak köszönhetően az átadás-átvétel határidőn belül megtörténhet.

A Schöffer-torony felújítása is szépen halad. A motorok és tükrök felszerelésre kerültek, a villanyszerelési munkák elvégzésével pedig az elmúlt hetekben rövid időszakokra beindították a szerkezetet, hogy tesztelhessék a működését. A környezethez illő kapcsolószekrények a napokban kerülnek kialakításra. A szerkezetet működtető algoritmusok elkészítse már folyamatban van. Külső tereprendezés után késő ősszel ez a projektelem is átadásra kerül majd.

Az úgynevezett mélyépítési munkálatok, néhány apróbb feladat kivételével befejeződtek. A Csilás parktól a Szentháromság térig, illetve a Szentháromság tértől az Érsekkertig közműkiváltásokra, közműépítésre, ivóvízhálózat és csapadékcsatorna kiépítésére, telekommunikációs hálózatok kiváltására valamint légkábelek földbe helyezése került sor. Az elkövetkező időszakban a gépeket felváltja az élő munkaerő, így látványos előrelépés várható az említett területeken. Szegélyépítési-, térkövezési-, útburkolat építési munkák következnek, valamint folytatódik a felvezető sétányok kialakítása, és a Foktői úti híd szélesítése is. A Szentháromság tértől az Érsekkertig vezető szakasz közműépítési munkálatainak zöme szintén a végéhez ért. Ezen a területen is nagyszámú élő munkaerő felvonulására kell számítani az elkövetkezendő időszakban. Megkezdődött az Érsekkerti Fogadóépület kialakítása, és remélhetőleg késő őszre ez az elem is átadásra kerül majd.

A Platán Kulturális Rendezvényközpont jelenleg szerkezetkész állapotban van. Az épület belsejében közműépítés és a villanyszerelés folyik, emellett vízelvezetési munkák és a terasz kialakítása is folyamatban van. Az épülethez tartozó szökőkút szükséges vízmű építési munkálatai befejeződtek, burkolata is elkészült.

Utóbbi projektelemek tekintetében csúszás mutatkozik a közelmúltban hullott nagy mennyiségű csapadék miatt, megfelelő időjárás mellett azonban a Kalocsa Szíve Program minden, még folyamatban lévő eleme kész lehet és átadásra kerülhet az ősz végi időszakban.

A kivitelezők köszönik a lakosság türelmét és továbbra is megértésüket kérik a fennmaradó időszakra!

lakossági-fórum-2