Látogatás a Pannon Növényolajgyártó Kft. foktői üzemében

A Kalocsai Család és KarrierPont hároméves pályázati projekt keretében szervez olyan célirányos programokat, melynek fő céljai között szerepel a nők munkaerőpiaci helyzetének, atipikus foglalkoztathatóságának, valamint a munkáltatók és a munkavállalók helyi szintű együttműködésének javítása, atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítése, bevezetése, különös tekintettel a helyi igényekre. Mindezek mellett hangsúlyosan jelenik meg a család, a magánélet és a munka összeegyeztethetőségének és összehangolásának előmozdítása, a támogató helyi munkaadók és szolgáltatók és a velük együttműködő közösségek működési feltételeinek megteremtése is.

E program keretében szervezett gyárlátogatást a Glencore magyarországi cégcsoport tagja, a Pannon Növényolajgyártó Kft. foktői üzemébe, melyen szakmai szervezetek képviselői, vállalkozók és munkáltatók a kalocsai járás területéről, önkormányzati döntéshozók, valamint a sajtó képviselői vettek részt.

A gyárlátogatás előtt Takács István gyárigazgató mutatta be az üzemet, növényolaj-gyárról lévén szó, kezdve a zsírok és olajok közötti különbségről. A gyár repce-, napraforgómagot és szójababot dolgoz fel, a cég a magyarországi legnagyobb napraforgófeldolgozó, 750 ezer tonnát dolgoznak fel évente. A gyár folyamatos üzemben termel, napraforgóból napi 2650, szójából napi 1500 tonna és repcéből napi 1800 tonna kerül feldolgozásra, ami a 25 tonnás teherautók viszonylatában komoly logisztikát igényel.

Részletesen bemutatta, hogyan dolgozzák fel a magot, hogyan, milyen technológiával történik az olaj kinyerése, valamint, hogy a mag minden részét felhasználják, lesz belőle nyersolaj, mely továbbfeldolgozásra kerül finomítóüzemekbe, ebből lesz aztán az étolaj.

A kipréselt magbél dara formában állati takarmányozásra kerül, a maghéjból pedig fűtőanyag lesz, egyharmadát a gyár használja, maghéjkazánokban gőzt állít elő saját üzemének. Kétharmadot értékesít vagy így maghéjként, vagy pelletet állít elő belőle. A foktői gyár egyelőre még nem finomít, de a terveik között szerepel egy nagyberuházás, egy olajfinomító létrehozása.

Jelenleg 154 főt foglalkoztatnak, a létszám 80 százaléka férfi, mely arány adódik a technológiából. A fizikai-szellemi dolgozók aránya 70-30 százalék. Negyven év körüli az átlagéletkor, a gyárban eltöltött évek átlaga 3,9 év. Operátori szinttől a mérnökig nehezen találnak munkaerőt, egyetlen kalocsai vezető van, a többi az ország távolabbi pontjairól jár ide. A gyár arra törekszik, hogy közelről meg tudja oldani a munkaerő utánpótlást, ebből a szempontból is nagyon várják a híd megépülését.

Próbálkoznak gyakornoki programokkal, valamint közép- és felsőfokú iskolákkal történő együttműködéssel. A munkakörülmények folyamatos javításával, valamint az automatizálás fokozásával tudják elérni, hogy minél kevesebb fizikai beavatkozás kelljen a munkafolyamatokba, így több nőt is tudnának foglalkoztatni.

Diplomás, nyelvet beszélő fiatalok jelentkezését várják, valamint a fiatal érettségizett szakmunkásokét. És ami még nagyon fontos – hangsúlyozta a gyárigazgató, a rátermettség, hozzáállás, nyitottság és az igény a tanulásra, fejlődésre.

Dr. Bálint József polgármester figyelmébe ajánlotta Takács Istvánnak a Dózsa szakközépiskolát, ahol „erős a szakképzés”, a szakemberutánpótlás egyik lehetőségeként említette a gyár és az iskola későbbi együttműködését. Valamint kifejezte szándékát, hogy Kalocsa Város Önkormányzata és a Pannon Növényolajgyár foktői üzeme között együttműködési megállapodás köttessen.

A csoport ezután megnézte az üzemet, majd utána még lehetőség volt a tárgyalóba visszatérve a látottak és a tájékoztatóban hallottak megbeszélésére.