Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.

fuszerpaprika_zrt_620

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a hagyományos kalocsai tájkörzetben a fűszerpaprika feldolgozás
és forgalmazás legrégebbi képviselője. A jogelődök története az 1930-as évekre vezethető vissza. A Kalocsakörnyéki Agráripari Egyesülés 1977-ben jött létre. 1990. január1-től részvénytársaságként működik. Az 1997. évi privatizációt követően 100 százalékban magyar tulajdonú. Eredményesen, versenyképesen vesz részt a fűszerpaprika termelés hazai és export világpiacán.
A fűszerpaprika piac koncentrálódott, a Zrt. Magyarországon piacvezető, a hazai termés mintegy 40 százalékos részesedésével. A részvénytársaság a világ fűszerpaprika termelésének 2-3 %-át, a világ exportjának 4-5 %-át adja.

Az Zrt. központi telepe Kalocsán a Paprika Gyár, további telephelyei: Miske, Dunapataj.
Tevékenységében az élelmiszer feldolgozás a meghatározó. A termelés mintegy 70-80 százalékát a fűszerpaprika termeltetése, feldolgozása és forgalmazása adja. Éves szinten 2,0 – 1,5 ezer tonna fűszerpaprika őrleményt, 1,2 ezer tonna konzervet, 350-400 tonna szárítmányt, illetve ételízesítőt, fűszerkeveréket dolgoz fel és forgalmaz.
Fűszerpaprika vetőmagot állít elő, melyből a nyersanyag termelő partnerei részére a minőségi vetőmagot biztosítja. Konzervgyártási tevékenysége alapvetően savanyúság konzervek (csemege uborka, vegyes savanyúságok, alma-, és cseresznyepaprika) előállítása, kisebb volumenben gyümölcskonzervek (meggy, szilva) gyártása. Saját előállítású fűszerek (szemes, leveles, por alakú), szárítmányok, csíracsökkentését végzi, továbbá hazai és külföldi vállalkozások részére nyújt ilyen szolgáltatást.

A Paprika Házat a „múzeumi tevékenység, kulturális örökség védelme” tevékenységi körben nyújtott szolgáltatás keretei között látogathatják a vendégek. A Zrt.-nek saját lovagrendje van, a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend.