Magyar Sajtó Napja – Dr. Bálint József köszöntője

A Magyar Sajtó Napja alkalmából a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárban megrendezett megemlékezésen Dr. Bálint József Kalocsa Város polgármestere mondott köszöntőt:

“A nyolcvanas évek legelején az MTI gazdaságpolitikai rovatában dolgoztam ifjú tudósítóként. Egy alkalommal sajtótájékoztatóra küldtek, valamelyik miniszterhelyettes ismertette tárcája álláspontját, miszerint el kell fogni az inflációt.

Akkoriban az volt a szokás, hogy a délelőtti eseményekről rövid, pár soros gyorshírt kellett adni a helyszínről, majd délután leadni a részletes beszámolót. Mire beértem az MTI Naphegy tetején álló épületébe, már állt a bál. A turnusvezető személyesen fogadott az ajtóban, hogy miként képzelem én ezt a szakmát, kétszer írtam le gyorshírben azt a szót, hogy infláció. De hiszen a miniszterhelyettes használta ezt a kifejezést, mutattam a szolgálati kismagnóra, ám nem volt szükség bizonyítékra: a turnusvezető karon fogott, s elmagyarázta, olyan szó, hogy infláció, nincsen. Ezt nem tudtam. Addig csak arról volt tudomásom, hogy az MTI-ben a szegénység szó ismeretlen, (akkoriban már működött a Solt Ottília-féle Szegények Tanácsa), s hogy Farkas Bertalan űrkabinját nem fellőtték, hanem Föld körüli pályára bocsátották.

– Hol van ilyen lista? – kérdeztük mi, fiatal tudósítók, a tiltott szavak és kifejezések felől érdeklődve.
– Nincs ilyen lista – felelték az öregek, – ez a tudás apáról fiúra száll.”
(Megyesi Gusztáv: Apáról fiúra)

Ez viszont már nem az a világ. Hogy mást ne mondjunk, ma már nem fordulhat elő, hogy egy minisztériumi ember, pláne miniszterhelyettes, nem kívánatos szavakat használ, a mafla újságíró pedig leírja.

Amint arról az ÉS olvasója nyilván értesült már, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya 13 oldalas szótárat tett közzé „Az ágazati kommunikáció ajánlott és nem használható elemeiről” címmel a főnökök és beosztottak, valamint az ágazatban dolgozók számára, hogy mely szavakat nem szabad használni a továbbiakban.

Hogy mást ne mondjunk, ezután a szegénység, a spórolás, a reform, a közmunka vagy a nép és a társadalom szavak vannak tiltva. De stadion helyett is fedett sportlétesítményt kell írni és mondani, mint ahogyan nincs árva gyerek vagy szellemi fogyatékos. A helyes elnevezés: „különleges ellátási helyzetű”. Továbbá nincs nyugdíjemelés sem, utóbbi helyett „a nyugdíjak reálértékének megőrzését” kell – ha szabad így mondani – kommunikálni az emberek és a központ felé.
„Ez segíti a közérthetőbb megszólítást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja” – utóbbi felől szemernyi kétségünk se támadt.

Csak remélni merem, hogy a kalocsai helyi médiáknál dolgozó kollégák mindig a valóról tájékoztatják a lakosságot, és semmiféle tiltólista, cenzúra és öncenzúra nem nehezíti munkájukat.

A Szabad Sajtó Napja alkalmából kívánok hasznos munkát és jó egészséget minden médiában dolgozó számára.