Kalocsáról írták

Folk Majális és májusfaállítás

majusfa_620

A Kalocsa Televízió és az országos csatornák közt kialakított együttműködésnek köszönhetően a hazai hírműsorokban több alkalommal is szerepeltek híradások városunkról. A Kalocsai Városmarketing Kft. által először szervezett Majálisról a TV2 a Tények című műsorában külön is beszámolt. Megkopóban lévő valamikori szép hagyomány kelt ismét életre városunkban, amikor is április 30-án, hétfőn délután négy órától lovas kocsis, zenés felvonulást követően az Érsekkertben ismét felállították a természet újjászületésének szimbólumát, a májusfáját. Az országos televízió csatornának köszönhetően az esemény kiemelt publicitást kapott.

Zöld Kapu Program

zoldkapu_620

2012. június 26-án az országos média jelenléte mellett került sor a kórház területén megvalósuló kalocsai biomassza fűtőmű beruházás alapkőletételére. Az eseményen részt vett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki szerint a helyi energia-előállítás az ország energiafüggőségét csökkenti. Ezért példaként állhat valamennyi önkormányzat előtt a kalocsai „zöld távhő” megvalósítása, mely az Új Széchenyi Terv 638 millió forintos támogatásával valósul meg városunkban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára, Kovács Pál az eseményen külön gratulált Kalocsa vezetésének ahhoz, hogy míg a legtöbb település a nemzeti energiastratégiához illeszkedő cselekvési tervek kidolgozásán fáradozik, addig Kalocsán egy 15 évre előremutató kész program áll rendelkezésre. A Zöld Kapu programról több országos televízió és hírportál is beszámolt.

Világbajnoki címig szárnyalt a kalocsai minta

nadas_620

Kalocsai mintás overallt ajándékozott Török Ferenc polgármester Nádas Tamás műrepülő pilótának a 2012-es nyíregyházi világbajnokság előtt. „Azzal, hogy Tamás a gépére is feltette a világhódító úton járó kalocsai mintát, és azzal, hogy felveszi a műrepülő világbajnokságon a kalocsai mintás overallt, Kalocsa nagykövete lesz, hiszen más országokban képviseli Magyarországot, illetve Kalocsát, annak két éve rivaldafényben élő népi motívumvilágát. Messzire viszi jó hírünket, amiért köszönettel tartozunk.” – mondta el az országos médiának a polgármester a Budapesten rendezett sajtótájékoztatón, ahová helikopterrel érkezett az Európa-bajnoki aranyérmes, négyszeres magyar bajnok pilótával együtt. Nádasnak szerencsét hozott a kalocsai minta, hiszen a 20 ország 81 indulója közül ő nyerte a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság Free programját és az ezzel járó világbajnoki címet. Az eseményről az országos és nemzetközi sport csatornák is beszámoltak, a sajtótájékoztatón pedig jelen volt az MTV, az Echo Tv, az RTL Klub és a TV2 is.

A sztárokat is meghódította a kalocsai

hrivnak_paprikafeszt_2012

Hrivnák Tünde divattervező csodálatos kalocsai kollekcióját az elmúlt évben több alkalommal is megcsodálhatták a kifutók világában. A Kalocsai Paprikafesztiválon érkezett először „haza” a kollekció, amikor a helyiek is megtekinthették a különleges ruhákat, melyek virágmintái a kalocsai hímző asszonyok keze alatt készültek. Az elmúlt évben több sztár is kalocsai mintás ruhában jelent meg a rivaldafényben, amelyről sorra számoltak be a bulvárlapok. Májusban a Best Magazin írta meg, hogy a kalocsai Hollywoodban is hódít: Michelle Williams kislányát öltöztette kalocsaiba, míg Nicole Kidman és Emma Watson pedig maga bújt színes virágmintás ruhába. A hazai sztárok szintén előszeretettel és büszkén viselik a kalocsai virágokat, köztük Polyák Lilla és Hommonnay Zsolt, de a Mokka műsorvezetőjét, Tatár Csillát is sokszor láthattuk a képernyőn kalocsai mintás ruhában. Legutóbb Medveczky Ilona, a Story Gálára öltött magára kalocsai estélyi ruhát.

Nemzetközi stáb is forgatott a Paprika Fesztiválon

nemettv_620

Tavaly (2012-ben) soha nem tapasztalt médiaérdeklődés mellett zajlott a város legrangosabb rendezvénye, a Kalocsai Paprikafesztivál. Az eseményt megelőző hetekben országos rádiókban, televíziókban is népszerűsítették a szervezők a paprika fővárosába csalogató fesztivált, amelyről aztán nemcsak a királyi televízióban, de a határainkon túl is beszámoltak. A német SWR (Südwestrundfunk) televízió Treffpunkt című magazinjának stábja is részt vett a fesztiválon, akik nemcsak a Paprikás Ételek Főzőversenyéről, hanem a rendezvény kulturális programjairól is forgattak. Így a határainkon túli nézők közelebbről is megismerhették népművészetünket: a kalocsai néptáncot és népviseletet és népzenét, valamint virtuális ízelítőt kaphattak az édes-nemes fűszernövényünkkel készített ételekből.

Kalocsa volt a díszvendége a karácsonyi vásárnak

vorosmarty_620

2012. november 15-én országos sajtótájékoztató előzte meg a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár megnyitását. A közel félszáz újságíró előtt Vitézy Zsófia, a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a különleges hangulatú, egyedülálló forgatag az elmúlt évek alatt Európa egyik legnépszerűbb ünnepi rendezvényévé nőtte ki magát és bejelentette, hogy az önálló turisztikai vonzerővel és nemzetközi hírnévvel bíró vásárnak ez évben Kalocsa lesz a díszvendége. A vásár időtartamára felállított faházban a város nevével egybeolvadt világhírű őrölt fűszernövény, a piros paprika mellett megtalálhatóak voltak a kalocsai virágokkal díszített terítők és porcelán tárgyak is, melyek hímző, és festő hagyományőrző asszonyok keze alól kerültek ki. November utolsó napján kapcsolták fel a tér egyedi díszkivilágítását, ahol országos médiaérdeklődés mellett a kalocsai Liszt Ferenc AMI fúvószenekara adott koncertet.

További megjelenéseink:
A pingálás története a Hagyomány és Tradició című magazinban