Számos újdonsággal, legalább 55 főzőcsapattal debütál a Kalocsa Aranya főzőverseny – Kóstolójegy helyett ételjegyet vásárolhatsz!
„Ha valahol, hát bizonyosan nálunk, Kalocsán és környékén készülnek a legautentikusabb formában a magyar konyha legkedveltebb, paprikára hangolt ételei.”
Az idei Paprika – és Gasztrofesztiválon első alkalommal rendezzük meg a Kalocsa Aranya névre keresztelt főzőversenyt, amelyet az előző évek gyakorlatától kicsit elszakadva, azt átreformálva, jobban a helyi és a környező települések közösségeire építve rendezünk meg – mondta Madura Tünde, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) igazgatója, amikor kedden a kalocsai járás legrangosabb gasztronómiai eseménye előkészületeiről kérdeztük.
„Kalocsa Aranya – ahol a paprika szenvedély, a főzés élmény. Pénzdíjas versenyünkre várjuk főzőcsapatok jelentkezését Kalocsáról és környékéről, vagy az ország bármely pontjáról !”– hirdeti a főzőversenyt a KIKK hetek óta. Mekkora az érdeklődés?
-Nagyon szép számmal jelentkeztek a főzők, ezúton is köszönjük a bizalmat! A határidő lezárásáig 55 (!) főzőcsapat, illetve főző jelentkezett és akkor még ott vannak a baráti társaságok, céges kollektívák, akik az alkalomra kitelepülnek és akár 5o-60-100 főre, tehát nagyobb mennyiségben készítenek majd elsősorban a maguk számára paprikás ételeket. A Kalocsa környéki települések önkormányzatai, közösségei a korábbi éveknél nagyobb hangsúllyal vesznek részt a főzőversenyen. Öröm ez mindannyiunknak, hiszen ha valahol, hát bizonyosan nálunk, Kalocsán és környékén készülnek a legautentikusabb formában a magyar konyha legkedveltebb, paprikára hangolt ételei. Ugyan a hagyományok ápolása fontos szempont és kimondatlanul is követelmény, hogy a főzőmesterek a kalocsai tájkörzetben termesztett fűszerpaprikával készítsek el az adott ételt, de ez nem zárja ki, hogy a modern konyhai technológiákat is bevessék az egyébiránt első alkalommal pénzdíjas főzőversenyen. A paprika, mint alapfűszer és ízvilág tehát ezúttal is központi szerepet kap, de téved, aki azt hiszi, hogy a fesztivál ezen kétségkívül fontos vonzerőt jelentő eseményét a versengés szelleme, valamilyen cím vagy kupa elnyerése dominálja. Sokkal inkább a városunkhoz, Kalocsához tartozás semmihez nem hasonlítható érzésének, élményének a megélése, a közösség, a jó hangulat kerül előtérbe. Természetesen ezúttal is koncertekkel, gyerekprogramokkal, néptáncos gálával és még számos, részben újszerű programmal kiegészítve.
Mit jelent a pénzdíjas verseny?
Fontos tudnivaló, hogy a korábbi évekkel ellentétben ingyenes a részvétel, sem részvételi díjat, sem helypénzt nem kell fizetni a jelentkezőknek. A főzőhelyet, a sátrat, a sörgarnitúrát az önkormányzat cége, a KIKK ingyenesen biztosítja. Aki szabadtűzön főz, annak tűztálcát adunk, de várhatóan idén is a gázpalackos főzés lesz a jellemző. Ugyan pénzdíjasként hirdettük meg a versenyt, de ez nem készpénzt jelent. A több közül az egyik nagy támogatónknak köszönhetően az első helyezett 100 ezer, a második 60 ezer, a harmadik 40 ezer forint értékű vásárlási utalványban részesül. Ezen kívül értékes különdíjak is várják a főzőverseny legjobbjait.
Lehet tudni, hogy milyen ételek készülnek?
Már van aki leadta, hogy mit fog készíteni, de erről elöljáróban csak annyit árulnék el, hogy nagyon-nagyon színpompás és ízletes ételek készülnek. Mind a zsűri tagjai, mind a szervezők izgalommal várjuk, ki milyen, esetleg a régi recepteket kicsit újragondolva készíti el a bírálatra benyújtott ételt.
Apropó, zsűri! Kik lesznek azok, akik ezt a rengeteg ételt megkóstolják, rangsorolják és a végén eredményt hirdetnek?
A zsűri két részre oszlik, lesz egy szakmai és egy laikusokból álló, társadalmi része. A zsűri elnöke Kovács Miklós gasztronómiai szakember, mellette Bukros Miklós és Balogh Martin mesterszakácsok, vezetőséfek képviselik a szakmát, pontozzák anonim módon, kizárólag szakmai kritériumok szerint az ételeket. Természetesen a társadalmi zsűri is anonim módon pontoz, tagjai a helyi rendvédelmi szervek vezetői közül kerülnek ki. Felkérésre Betlen Zsolt, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője, Lakatos Attila, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője és Vajda Szabolcs Elemér, a Kalocsai Fegyház és Börtön intézetparancsnoka vállalta ezt a nem éppen könnyű feladatot. Szombaton, a 17 órai eredményhirdetésen majd kiderül, kik lesznek azok, akik a konyhaművészet iránti szenvedélyükön túl a szakmai követelményeknek is a leginkább megfeleltek.
Aki nem főz, vagy nem valamelyik társaság vendégeként érkezik, az hogyan tud paprikás vagy egyéb ételt fogyasztani?
Természetesen rájuk is gondoltunk. A korábbi években kóstoló jegyet lehetett vásárolni, amellyel az egyes főzőhelyeken – már ameddig az adott ételből tartott –lehetett kóstolni, de ez több esetben elégedetlenséget szült. Akik nem a főzőkhöz vagy a baráti társaságokhoz tartoznak, azok szombaton, a főzősoron, tehát a helyszínen a KIKK munkatársaitól vásárolhatnak étkezési jegyet. Összesen 500 adag paprikás étellel készülünk, 250 adag marhapörkölt és 250 adag kalocsai húsos káposzta várja a látogatókat. Egy étkezési jegy 2000 forintba kerül. A kitelepülő vendéglátóknak köszönhetően az Érsekkert több pontján lesz lehetőség arra, hogy aki megéhezett, megszomjazott, az az Érsekkert nyitásától egészen a zárásáig az ízlésvilágának leginkább megfelelő ételt, italt vásároljon. Szeretettel hívunk, várunk mindenkit Kalocsa aranya, a paprika ünnepére!
Szerző: Zsiga Ferenc
Fotók: archívum