Megemlékezés a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján

Városunk önkormányzata február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján megemlékezést szervezett az 56-os emlékparkban.

A Himnusz elhangzása után Póli Róbert Faludy György versét tolmácsolta az egybegyűlteknek, majd Török Ferenc önkormányzati képviselő mondott megemlékező beszédet.

Lénárd Ödön: mint nyúl az őszi szántásban című versével kezdte a megemlékezést, mely azt a kort idézte, melyben becslések szerint 100 millióra teszik szerte a világon a kommunizmus áldozatainak számát. Felidézte a kor, melyet a következő fogalmakkal jellemzett:  padláslesöprés, fekete autó, kolhozosítás, internálás, kötelező taps, hobbykertek, legvidámabb barakk, beszervezés, árulás, párthűség, megbízhatóság. Amikor korlátozták az utazás szabadságát, az értelmiségi családok gyerekeinek a boldogulását. Mely kornak áldozatai nemcsak a közvetlenül átélők, hanem az utánuk következő generáció is.

Rámutatott, hogy nem engedhetjük feledésbe merülni a múltat, s „a cél nem szentesítheti az eszközt, nem lehet jó egyetlen cél sem, amihez embertelen és erkölcstelen út vezet.”

Az ünnepség záró akkordjaként az 56-os emlékkőnél koszorút helyezett el a város nevében dr. Bálint József polgármester, valamint pártok, civil szervezetek képviselői és számos magánember is elhelyezte mécsesét tisztelete  jeléül.