Megemlékezés Dargay Lajosról a Schöffer Gyűjteményben

Dargay Lajos szobrász 2018. december 20-án hunyt el, január 11-én temették Egerben, melyen Kalocsa delegációja is részt vett. Január 25-én, pénteken a Schöffer Gyűjteményben szervezett tiszteletére a város megemlékezést.

Dargay Lajos a magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet megalapozója, egyik legjelentősebb alkotója, a kalocsai Schöffer Múzeum alapítója és évtizedeken át igazgatója volt. A tiszteletére összegyűlt közönség megtöltötte a termet, ahol barátok, tanítványok, ismerősök, fia, Marcell idézték fel alakját, meséltek történeteket róla. Ha csak kép- és hanganyagon, de ott volt ő is velünk, a Korona Rádió egy régebbi riportját hallhattuk, később egy 2015-ben készült „Nicolas Schöffer rendkívüli világa” című filmet is levetítettek, melyben Dargay Lajos beszélt a művészről, akivel életük számos ponton találkozott: először, mint tanár és tanítvány, majd mint munkatárs és barát, aki aztán létrehozta a Schöffer Miklósnak emléket állító múzeumot Kalocsán, és számos nemzetközi szemináriumot is szervezett.

A művész pályáját méltatta dr. Bálint József polgármester, majd dr. Kriston Vizi József etnográfus. Tanítványai: Taskovics Dorottya és Tamás Eszter emlékeztek rá, valamint Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója.

A megemlékezésen Dargay Marcell zeneszerző elevenített fel egy gyerekkori történetet, mely életre szóló tanulsággal szolgált számára, aztán édesapja emlékére egy zongoradarabot adott elő.

Emlékét és életművét megőrzi a város – ezt többen is megerősítették a megemlékezésen. Romsics Imre azt is elmondta, hogy a Dargay-életművet – ha a család is így döntene – a város nagy örömmel és tisztelettel fogadná be a Schöffer Gyűjtemény falai közé.