Megnyílt a kalocsai Orosz Információs és Kulturális Központ

Április 13-án, délután kis ünnepséggel, kiállítással megnyílt a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár épületében az Orosz Információs és Kulturális Központ. Kern Tatjána, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsa elnökének javaslatára a városunkban évek óta sikeresen működő orosz klub segítségével elindulhat egy szélesebb körű tevékenység, kulturális programok, nyelvtanulási lehetőség, gyerektáborok, és információs pont az orosz anyanyelvűek segítésére.

A megnyitó narrátora Szabóki István, a klub tagja volt, aki orosz és magyar nyelven köszöntötte  a megjelenteket és bevezetésként Jevtusenkó Bűvölő című versét adták elő Kállai Sándor könyvtárossal két nyelven.

Dr. Bálint József megnyitójában arról beszélt, hogy a városban élnek orosz nemzetiségiek, valamint az erőmű bővítése miatt Kalocsára is jelentős számú orosz munkás fog érkezni, ami indokolttá teszi egy ilyen információs pont működtetését, az orosz  kultúra, művészet és nyelv megismertetését, valamit közös programok szervezését. Ezért Kalocsa városa támogatja ezt a kezdeményezést.

Kern Tatjána megköszönte a városvezetésnek a lehetőséget, hogy ezt a pontot megnyithatta az orosz közösség, cserébe kulturális programokat, orosz nyelvoktatást, kalocsai gyerekek cseretáboroztatását kínálják, és szeretnék megosztani az orosz nép kultúráját a kalocsaiakkal.

A megnyitó során Betlenné Dajkó Ágnes fuvolajátékában gyönyörködhettünk Csupor Balázs zongorakísérete mellett,  valamint Pataki Ádám harmonikaművész adott elő orosz és magyar zenedarabokat.

A megnyitó után Neszterovics Irina szalaghímző és Najgyonov Vlad festőművész képeiből nyílt kiállítás.