Mintaszerű együttműködés valósult meg – lezárult az Interreg-IPA Magyarország – Szerbia pályázat

Lezárult a tavaly júniusban indított, Interreg-IPA CBC Magyarország – Szerbia pályázat, melynek a Régi szokások új köntösben volt a címe. A záró sajtótájékoztatót a Platán rendezvényközpontban tartották kalocsai és kúlai résztvevők, vendégek és a sajtó képviselői előtt.

Köszöntőjében dr. Bálint József polgármester sikeres pályázatnak ítélte a most lezárt folyamatot, melynek minden programeleme teljesült. Úgy értékelte, hogy a testvérvárosok közül Kúlával a legélőbb a kapcsolat, ezt segíti a viszonylagos földrajzi közelség és az, hogy nincsenek nyelvi akadályok, bár a pályázatban Kúla szerb polgárai is részt vettek, pont azért, hogy a két nép barátságát is erősítsék.

Valka Károly, Kúla alpolgármestere elmondta, hogy ők még nemzetközi pályázatban nem vettek részt, így kicsit félve tekintettek elébe a másfél évvel ezelőtti kezdéskor, azonban gördülékenyen és minden problémától mentesen lezajlottak a programok, egy mintaszerű együttműködés valósult meg. Elmondta, hogy a kinti magyaroknak ez a kapcsolat nagyon fontos, az anyaországgal és Kalocsával is. A program fontos hozadékának tekinti, hogy a Kúlán élő szerb polgárokat is bekapcsolták a programba, és összekötötték a két közösséget, ezenkívül bekapcsolódott a Kúlához tartozó Bácskeresztúr is, ahol zömmel ruszinok élnek, így erősítették a magyar-szerb-ruszin kapcsolatot is, ezzel mindannyian csak gazdagabbak lettünk – fogalmazott.

Mindketten megköszönték a programban részt vevő minden embernek, szervezetnek a segítségét.

A program háziasszonya, a projektet vezető Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár vezetője, dr. Magóné Tóth Gyöngyi bemutatta a programot „hátukon vivő embereket”: Balaton Lívia projektkoordinátort; Mészáros Norbertné Lénát, a projekt pénzügyi vezetőjét; dr. Kutnyánszki-Horváth Annamária pályázatírót, projektmenedzsert és Goga Zsoltot, a Kúlai Magyar Népkör Művelődési Központ vezetőjét, a kúlai hagyományőrző napok fő szervezőjét.

Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy mi valósult meg a pályázat 16 hónapja során. 2018. június 1-jével kezdődött a projekt. Sokrétű és színes programelemekből állt. Sajtótájékoztatók, 2018. augusztus 20-án Juhász György kúlai plébános tartotta a szentmisét és szentelte meg a kenyeret, megújították az együttműködési szerződést, fellépett az ünnepségen a kúlai kórus is. A következő találkozó 2018-ban a kúlai hagyományőrző napokon volt, melyre Kalocsáról már civil szervezetek is érkeztek. Nem sokkal később Bácskeresztúron, a paprika napokon vett részt Kalocsa küldöttsége.

Ugyanezen év decemberében kétnapos workshopot rendeztek Kalocsán a művelődési központban, előadásokkal, kiállítással, a sportcsarnokban kézilabdameccsel. Idén tavasszal Kúlán folytatódott a program workshoppal, ahol különböző gazdaságfejlesztési lehetőségekkel ismerkedtek, hiszen a pályázatnak nemcsak a kulturális kapcsolatok erősítése a célja, hanem a gazdaságfejlesztés is. Nyáron a Szelidi-tónál 20 kúlai és 20 kalocsai diák részére szerveztek tábort. Szeptemberben szerveztek egy Kalocsa-Kúla vízitúrát, ahol egy 12 fős csapat kenukkal tette meg az utat a két város között, ketten szárazföldön kísérték őket a felszerelés egy részével, így érkeztek meg az idei kúlai hagyományőrző napokra. Az ide érkező többi kalocsaival aztán részt vettek a birkapörköltfőző- és sportversenyeken is. Majd következett a Kalocsai Paprikafesztivál, ahol külön Kúla utca volt az érsekkerti helyszínen, ahol kúlai termelők, kézművesek mutatták be az áruikat.

Többször járt Kúlán fellépni a Piros Rózsa táncegyüttes. A gerillakertészek és a kalocsai veterán motorok baráti köre élő kapcsolatot alakított ki az kúlaiakkal, a focisták, kézilabdások is többször találkoztak, közös többnyelvű kiadványokat készítettek, filmet is készítettek, melyet a projektzárón levetítettek. És együttműködési megállapodást kötött a kalocsai Kossuth Zsuzsanna szakgimnázium és a kúlai, hasonló profilú, vendéglátóipari iskola között, így ezen a szálon is folytatódik a projekt.

Példaértékű és izgalmas együttműködés volt – így jellemezte a projektet dr. Kutnyánszki-Horváth Annamária pályázatíró, projektmenedzser. – Jó volt látni, hogy azok a sorok, melyeket az íróasztal mellett ülve születtek, hogy keltek életre. A cél az volt, hogy összehozzunk népeket, embereket, hogy együtt jól érezzék magukat, és ez a cél tökéletesen megvalósult – mondta. És hozzátette még, hogy a pályázati elszámolásból is már csak egy elem van hátra, eddig a kiíró mindent rendben talált, tehát a pályázat technikai megvalósítása is flottul ment.

A projektzáró végén levetítették a filmet, mely végigkísérte, dokumentálta a programban zajlott eseményeket.