Multifunkciós műfüves sportpálya a Zöldfa utcai ovi udvarán

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány 2017-ben pályázatot írt ki „Nemzeti Ovi-Sport Program” néven, melynek keretében pályázatot lehetett benyújtani sportpálya telepítés, eszköz beszerzés, képzés, rendezvény, és program megvalósításra.
A 2011-ben, Buzánszky Jenő által alapított Ovi-Sport Alapítvány kifejezett szándéka volt, hogy segítséget nyújtson abban, hogy a helyi önkormányzat helyi sportegyesülettel és vállalkozókkal, cégekkel közösen tegyen a helyi utánpótlásnevelés jó irányba való fejlődéséért, illetve, hogy a sport a legkisebbeknek is elérhetővé váljon.
Kalocsa Város Önkormányzata 2017 márciusában döntött arról, hogy a Zöldfa utcai óvodában egy mini multifunkciós pálya megvalósítására pályázatot nyújtson be e program keretében.
2017. december 5-én érkezett a visszajelzés, hogy városunk pályázata a kedvezményezettek közé került.


A projekt fizikai megvalósítása 2018 nyarán történt, amikor a Zöldfa utcai óvoda udvarán telepítésre került egy több mint 12 millió forint bekerülési költségű multifunkciós műfüves sportpálya, melyhez Kalocsa Város Önkormányzata 3,8 millió forint önerőt biztosított.
A pályához tartozó eszközkészlet is átadásra került, továbbá megtörtént az óvónők képzése is, mely a pályázat szerves részét képezte, így biztosítva a sport program megvalósulását.
A pálya mérete: 6×12 méter, a burkolata műfű.
Acél váz szerkezettel van körbekerítve (oldalt és felül is), melyet oldalt rétegelt lemez palánk borít, a tetején pedig műanyag labdafogó hálóval van bevonva, mely UV-szűrős, ezért lehetőséget ad a nyári melegben is a használatra.
A pálya különféle labdajátékok mellett (foci, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, tollaslabda) lehetőséget biztosít a pályázat keretében beszerzésre került eszközök használatával különféle játékos mozgásformák elsajátításához is.


Katus Györgyné vezető óvónő az átadás napját rendkívülinek nevezte az óvoda életében, hiszen olyan létesítménnyel gazdagodhattak, amely a gyerekek mozgásfejlődését segíti elő. Minden fejlesztés alapja a mozgás, és az iskolai tanuláshoz is a mozgás fejlesztésén keresztül tudják a legtöbb segítséget nyújtani. Mivel a Zöldfa utcai óvodában nagyon kicsi a tornaterem, ez a pálya a mozgásfejlesztési lehetőségeket kiszélesíti az intézményben.
Dr. Bálint József polgármester köszöntőjében a projekt előzményeiről, folyamatáról, valamint a bekerülés költségeiről szólt. – A pálya több mint 12 millió forintba került, önkormányzatunk 3,8 millió forint önerőt biztosított a megvalósuláshoz. A pályához tartozó eszközkészlet is átadásra került, továbbá megtörtént az óvónők képzése is, így biztosítva a sportprogram szakszerű megvalósulását. Köszönet az Ovi-Sport Alapítványnak, és kívánok jó sportolást a kicsiknek és jó egészségre nevelést a pedagógusoknak – mondta a polgármester.


Dr. Molnár Andrea kuratóriumi elnök röviden bemutatta alapítványukat, majd köszönetet mondott azoknak a cégeknek, melyek társasági adójuk egy részét kifejezetten úgy ajánlották fel, hogy Kalocsán, a Zöldfa utcai óvodában megvalósulhasson ez a pálya, mely teljes mértékben az óvodások méreteihez igazodik, ötvözi a sportpálya, a játszótéri eszköz és az oktatási eszköz funkcióit (az alapítvány ezért az innovációért tavaly elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, valamint Nívódíjat, idén pedig az Érték és Minőség Nagydíjat). Több sportegyesület után nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a Magyar Röplabda Szövetséggel is, az ő közreműködésükkel valósult meg ez a projekt is.
Az országban ez a 306. pálya, amit átadnak, Kalocsán az első, a megyénkben a nyolcadik.
A beszédek elhangzása után az óvodások verssel, tánccal kedveskedtek a vendégeknek, majd a gyerekek birtokba vették a pályát, kipróbálták az eszközöket, a KSE röpis lányainak közreműködésével pedig ízelítőt kaptak a röplabda sport alapfogásaiból.