Múzeumok Éjszakája Kalocsán

A Viski Károly Múzeum az idei évben is csatlakozott az országos rendezvényhez, és június 20-án a „Múzeumok Éjszakája” izgalmas programokkal várta a látogatókat. A rendezőknek nem kellett csalódniuk, mert nagyon sokan keresték fel az intézményt, minden teremben sok-sok érdeklődő fordult meg.

A program a múzeum által az óvodások számára kiírt rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődött. Első helyezést ért el Jakab Csenge, második lett Pesztalics Virág, harmadik helyen végzett Vén Zsadány és Varga Bendegúz. Az értékelést végző Lakatos Ervin művész-tanár végezte.

múzeum-éjszaka-1

Szintén hagyományos eleme a rendezvénynek a háziasszonyok süteménykészítő versenye, idén pogácsával lehetett erre benevezni. A finom falatokat Markó László, a Múzeumbarátok Köre elnöke, Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester és dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselő zsűrizte. Eredmények: Első lett dr. Horváthné Hangya Mónika „vajdasági sós pogácsája”, második Kovács Margit „krumplis pogácsa, ahogy a nagymamám készítette” névvel nevezett alkotása, a harmadik helyen pedig Feketéné Bagó Kata „juhtúrós pogácsája” végzett.

múzeum-éjszaka-4

múzeum-éjszaka-3

A múzeum termeiben borkóstolás, mézeskalács-készítés, gyermekfoglalkozás, jósda is várta a látogatókat. A Dunatáj Fotókör tagjai megörökítették a népviseletbe öltözőket, az Érsekkertben Bagó Balázs csillagnézésre várta a kalocsaiakat. A Városi Galériában tárlatvezetés, a Fényi Gyula parkban filmvetítés volt, a múzeum udvarán egy könyvbemutatót követően – Schön Mária és Müller János: Vadalmafácska népdalgyűjteménye – a Múzeumbarátok Körének színjátszó csoportja adta elő Ray Cooney darabjából átdolgozott, „A képviselő úr félrelép” című vígjátékot.

A programon Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója szerint mintegy nyolcszázan vettek részt.

múzeum-éjszaka-2