Nagy érdeklődés kísérte az Európai Mobilitási Hét programjait Kalocsán

Kalocsán évről évre egyre népszerűbb az Európai Bizottság kiemelt figyelemfelkeltő kampánya, az Európai Mobilitási Hét. A kampány elsősorban a fenntartható városi mobilitásról szól, igyekszik elősegíteni a viselkedés megváltoztatását az aktív mobilitás, a tömegközlekedés és más tiszta, intelligens közlekedési megoldások javára.

A fő eseményre minden év szeptember 16-22-én kerül sor, és csúcspontja a népszerű Autómentes Nap. Idén Magyarország mellett 46 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Az egyes országokban évről évre egyre több város áll a program mellé, és a média hatalmas vonzereje miatt a kampányt széles körben elismerik, mint a fenntartható városi mobilitás hajtóerejét Európában és azon túl.

2022-ben Kalocsa egyike volt annak a 190 magyar településnek, amely fontosnak tartotta a kampány mondanivalóját, a célt, amelyet szolgál és a szemléletet, amelyet el akar ültetni a lakosság gondolkodásmódjában.

A hét során a tavalyihoz hasonlóan három eseményhez lehetett csatlakozni, ugyanakkor az egyes intézményekben is zajlottak a programok. A legkisebbek rajzpályázaton vettek részt, a nagyobbak KRESZ-teszt kitöltésével nyerhettek ajándékokat. Az első nyílt programon a kerékpározásé volt a főszerep. Aki ezen részt vett, kerékpáros felszereléseket vihetett haza, valamint begyűjthette az első matricát Edgarról, a Mobilitási Hét logóemberkéjéről. A második matricagyűjtő állomás a FussKeddvedre nevet viselte, a „látni és látszódni” jegyében.

Ez alkalommal fényvisszaverős tárgyak találtak gazdára. A zárónapon pedig rollerrel, kerékpárral, sétálva vagy futva tölthettek el a résztvevők időt, ezzel is felhívva a figyelmet az Autómentes Nap szellemiségére. Ezen a napon több, mint 100-an fordultak meg a Kubikus Parkban. Az itt begyűjtött harmadik matricának pedig már jelentősége volt, hiszen a program végén értékes ajándékok találtak gazdára tombolahúzás keretében. A nyereményeket dr. Filvig Géza polgármester adta át, és örömét fejezte ki, amiért ilyen szép számmal mozdult meg a lakosság.

A program megszervezéséért és lebonyolításáért köszönet Kalocsa Város Önkormányzatának, valamint a Kalocsai Földön Futók Sportegyesület lelkes tagjainak.

M.G.