Nem fogadták el a város 2019. évi költségvetését

A kalocsai képviselő-testület február 11-i ülésén tárgyalta a város 2019. évi költségvetését.

Elsőként dr. Filvig Géza fejtette ki véleményét, miszerint „nem jó irányba mennek a dolgok”, és a város működésével kapcsolatban folyamatosan a bizonytalanság érezhető. Több egyeztetést várt volna az éves költségvetés napirendre kerülése előtt. A tartalékképzés nulla forint, testvérvárosi kapcsolatokra 1 millióval többet terveztek, míg a fiatalokra közel ugyanannyit, és nem látható a költségvetésben az sem, hogy a két nagy cég összevonása megtakarítást jelent. Szerinte a város 500 milliós vagyont adott el és élt föl, így nem tudja támogatni a költségvetést.

Dr. Bálint József válaszában elmondta, hogy a költségvetés stabil, a felhasznált pénz is ezt a célt szolgálta. „A költségvetést önök soha nem szavazták meg, ezért nincs is mit számon kérniük”. A plusz költség a testvérkapcsolatokra azért indokolt, mert belépett plusz egy település a partnervárosok sorába. A két cég pedig január 25-én olvadt össze, eredményt kimutatni februárban pedig nonszensz, majd egy év múlva látható lesz az eredmény. A polgármester elmondta, hogy a TOP beruházások tavasszal elkezdődnek, ami látványos lesz, és még megjegyezte, hogy büszke arra, hogy ennek az önkormányzatnak négy és fél év alatt nem volt kifizetetlen számlája, nem úgy, mint az előzőnek, akik 60 napon túl sem fizettek számos esetben.

Török Ferenc hozzászólásában elmondta, hogy tőle 145 milliós hiánnyal vették át a várost, és a Kalocsakom eladásából befolyt 500 millió forint pedig megvolt arra, hogy stabilizáljanak és időre fizessenek. Emellett az ő önkormányzatuk energetikai beruházásai lényeges megtakarítást eredményeznek most a városnak, ami nincs itt kimutatva.

Dr. Bálint erre reagálva elmondta, hogy a 145 milliós hiány mellett Török képviselő soha nem emlegeti az általuk alakított kft-k hátrahagyott mínuszait, amelyek csúnya számot produkálnak. Ezenkívül egy volt kabinettagtól tudja, hogy már Törökék is el akarták adni a Kalocsakomot, csak nekik nem sikerült.

Dr.Filvig még annyit reagált, hogy nekik az évek folyamán voltak javaslataik a költségvetéshez, csak a testületi többség mindig leszavazta azokat.

Szabó Balázs képviselő egy történetet említett 2015-ből, amikor egy kecskeméti cég azért nem akart még szóba se állni vele, mert korábban a Török Ferenc vezette önkormányzattal álltak kapcsolatban, akik éven túli tartozást és kifizetetlen számlákat hagytak maguk mögött. Viszont a költségvetést nem tudja támogatni, mert benne van a sokat vitatott főutcai facsere első üteme és egyéb személyi kiadások, melyekkel nem ért egyet.

Katus Attila úgy reagált a dr. Filvig által elmondottakra, hogy „a lakosság 2014-ben mondta utoljára, hogy nem jól mennek a dolgok” – utalva az elvesztett választásra –, és majd ősszel újra véleményt nyilváníthatnak, hogyan mennek a dolgok a városban.

Dr. Bálint Szabó képviselőnek reagálva pontosított: nem a facsere első ütemét tervezték be a költségvetésbe, csak a veszélyes fák kivágására tervezett 7 és fél milliós összeget.

A szavazáskor az 5 milliárdos főösszeggel tervezett költségvetés nem szerzett minősített többséget: igennel szavazott hat képviselő: dr. Bálint József, Lakatos Melinda, Bolvári Ferdinánd, Lakatos János, Katus Attila és Kati László, ketten tartózkodtak: Szabó Balázs és dr. Angeli Gabriella, nemmel szavazott: dr. Filvig Géza, Simon Zoltán és Török Ferenc.

Dr. Bálint József polgármester sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy február 15-ig kellett volna elfogadni a költségvetést, várhatóan február végéig ismét tartanak testületi ülést, ahol ismét napirendre tűzhetik a költségvetési rendeletet, és reméli, lesz, aki meggondolja magát és igennel szavaz. Ez annál is inkább fontos lenne, mert addig nem tudják rendezni a „Menza Kft.” hitelezői felé a cég tartozását.

Ugyanis a 2019. évi költségvetésbe betervezték, hogy kifizetik a megszűnt Kalocsa Menza Kft. által hátrahagyott 66 millió forintos tartozást a beszállítóknak, de így ez is egyelőre csúszik.

A polgármester azt is elmondta, hogy a törvény értelmében az önkormányzatnak nem kellene jótállni a cég adósságáért, de több korábbi testületi jegyzőkönyvből is felolvasott Simon Zoltán képviselő szájából elhangzott idézetet, miszerint a városvezetés kötelessége, hogy ne hagyja cserben a vállalkozókat és kifizesse feléjük a cég adósságait.

Komoly levelezés, lobbizás és kilincselés eredményeként aztán megszületett a kormányhatározat, Kalocsa 66 milliót kap a tartozás rendezésére. Ezt az összeget tartalmazza az idei költségvetés is, azonban kifizetése csak a büdzsé elfogadása után lehetséges.

A polgármester bejelentette, hogy értesíti az érintetteket további türelmet kérve tőlük.

Március 15. az utolsó határidő a költségvetés elfogadására, utána különböző szankciókra számíthat a város.