NEM VOLT MEG A MINŐSÍTETT TÖBBSÉG!

November 10-én csütörtökön tárgyalta a testület az adóemelés 2 lépcsős emelésének lehetőségét. Az ülés meglehetősen hosszasra sikerült, ami köszönhető volt a képviselők egyet nem értésének. A napirend tárgyalásának fontos pontja volt, amikor Bolvári Ferdinánd képviselő azzal a javaslattal, módosító indítvánnyal állt elő, hogy a két lépcső helyett legyen egy, tehát 520 Ft/m2-ről elégedjen meg a testület a 710 Ft/m2-es emelést.

Dr. Bálint József polgármester ez utóbbi javaslatot tette magáévá, amit később szavazásra is bocsátott, hozzátéve, hogy a mérsékelt emelést egy kalocsai vállalkozó is felvetette.

Ennek eredményeként: 6 igen, 5 nem, és 1 tartózkodás mellet a testület elvetette az adóemelés lehetőségét.

Ahhoz, hogy egy ilyen javaslat érvénybe lépjen, úgynevezett minősített többség kell, tehát minimum 7 szavazat!

Kalocsa város polgármestere a szavazás előtt, majd azt követően is elmondta, a 2017-es év költségvetése rendben van, viszont hangsúlyozta, hogy ez az emelés a költségvetés későbbi biztonságát szolgálta volna, ami lehetővé tette volna városunk részére a meglehetősen kockázatos, bizonytalan bevételi forrástól, a rendkívüli állami támogatástól való függetlenségét.

Az önkormányzat és intézményei gazdálkodásában évenként 145 millió Ft működési hiány keletkezik a gyenge iparűzési adóerő képesség, valamint az önként vállalt feladatok által megtermelt hiány miatt.

2017-ben életbe lép a stabilitási rendelet, amely 80 millió forint kiadáscsökkentéssel jár, ugyanakkor 65 millió Ft összegű bevételemelés része nem tud hatályba lépni, mert az ehhez szükséges adómérték emelést nem fogadta el a testület. Jól látszik az is, hogy a kormányzat egyértelmű célja a rendkívüli állami támogatások szűkítése, sőt adott esetben nullához közelítése.

Az építményadó emelése tehát jegelve, a cél pedig továbbra is az, hogy az önkormányzat külső segítség nélkül is biztos alapokon álljon!