NFM Közlemény – benne az 51-s kalocsai körforgalmi fejlesztés

Hat helyett tizenkét körforgalom épülhet

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából újabb hat helyszínen alakítanak át balesetveszélyes csomópontokat mintegy nettó 840 millió forint kivitelezési költséggel. A beruházások eredményeként új körforgalmak teszik biztonságosabbá a közlekedést az autósok és a gyalogosok számára Egerben, Győrben, Kalocsán és Szekszárdon.

A kormány április végén döntött a Közlekedés Operatív Program „Balesetveszélyes csomópontok átépítése” projekt támogatásának növeléséről. A projekt első köre hat település – Apagy, Hajdúböszörmény, Kölcse, Nyíregyháza-Oros, Szekszárd és Vásárosnamény – közlekedésbiztonsági helyzetét javítja (ld. a mellékelt térképet).

A műszaki tartalom bővítésével jogerős építési engedéllyel rendelkező körforgalmi fejlesztések kezdődhetnek meg a 25. sz. főút három egri, az 51. sz. főút kalocsai, az 56. sz. főút szekszárdi és a 83. sz. főút győri csomópontjában is. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. várhatóan már júniusban megköti a kivitelezési szerződéseket, és júliusban átadja a munkaterületet.

Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta: „A munkálatok 2015 végéig mind a tizenkét helyszínen befejeződnek. A korábbi hasonló forgalombiztonsági beruházásoknak köszönhetően a kivitelezési költségek több mint tízszeresét sikerült megtakarítani a lehetséges személyi és anyagi károk elkerülésével. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Érj haza biztonságban! országos közlekedésbiztonsági programban további 22 új körforgalom terveit készíti elő, ebből kettőt még idén meg is építenek.”

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2015. május 14.