„Nicolas Schöffer rendkívüli világa” a Film hónap negyedik szerdáján

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár január 27-én 17 órai kezdéssel tartotta Film hónapjának negyedik vetítését. Ez alkalommal a 2015-ben készült, Gerebics Sándor által rendezett „Nicolas Schöffer rendkívüli világa” című színes, magyar dokumentum-portréfilmet láthatták az érdeklődők. A film ősbemutatója 2015. október 29-én volt a Milánói Világkiállítás Magyar Pavilonjában, melynek felelőse Szőcs Géza kormánybiztos volt, aki Gerebics Sándorral együtt részt vett a szerda esti vetítésen. A film szereplője, Dargay Lajos szobrászművész, a magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet megalapozója, Nicolas Schöffer tanítványa és munkatársa is jelen volt a kalocsai bemutatón.

schöfferfilm-2

A rendkívül színes, hangulatos rövidfilm betekintést nyújtott Schöffer Miklós különleges alkotói világába, melyben – Schöffer hitvallása szerint – a művészek feladata „… nem művek létrehozása, hanem az alkotási folyamat megteremtése” volt. A vetítés után a vendégek kötetlen beszélgetésével folytatódott a rendezvény, ahol meséltek a film elkészüléséről, a Világkiállításon tapasztalt fogadtatásáról, Dargay Lajos pedig a Schöffernél töltött tanulóéveiről és közös munkájukról beszélt a megjelenteknek.

schöfferfilm-3

Az este végén Szőcs Géza Carbonaro: 6-106 című könyvét dedikálta a színház előterében.

A január 27-i program a negyedik és egyben utolsó alkalma lett volna a sikeres Film hónap vetítéseinek, dr. Magóné Tóth Gyöngyi azonban ígéretét betartva egy ötödik eseményre invitálta az érdeklődőket. Február 3-án, 17 órakor újra megnézhetik a január 6-i alkalom filmjeit, hiszen azon az estén a rossz időjárás miatt sokan nem tudtak részt venni a Virágos Kalocsa, a Kalocsai rapszódia és az Ezeréves város Kalocsa című kisfilmek vetítésén.

schöfferfilm-1