Országosan elsők a Liszt AMI diákjai

Varga Károly neves zenepedagógus nevéhez fűződik egy országos zenetörténeti verseny, mely a „Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig” nevet viselte. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott vetélkedő 18 kortárs magyar zeneszerző életét, munkásságát, műveit dolgozta fel.

A 94 éves Varga Károly – aki a Magyar Tévé és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója – vezette le az összes országos elődöntőt, így biztosítva volt a verseny tisztasága.

A verseny 3 helyi fordulóból és egy budapesti döntőből állt. A helyi fordulókat a Kalocsai Liszt Ferenc AMI diákjaiból válogatott három csapat játszotta, és a végén a legjobban teljesítő gyerekekből választotta ki a döntős csapatot Csicsák Lászlóné felkészítő tanár. Ahhoz, hogy Budapestre, a döntőre eljussanak, el kellett érni egy bizonyos pontszámot, amit mindhárom csapat felülmúlt. A csapatok legjobbjaiból állt össze aztán az a hat fős csapat, mely a döntőn képviselte városunkat és az iskolát.

A döntőre február 2-án Budapesten került sor, ahol 2 budapesti és 1 orosházi csapatattal mértük össze tudásunkat. Érdekesség, hogy a zsűri tagjai – Hollós Máté, Sáry László és Madarász Iván, akik nemzetközi elismerésekkel és sok itthoni díjjal rendelkeznek – a versenyanyagban benne voltak.

Volt zenefelismerés, tudnivalók a zeneszerzőkről, mini interjút kellett készíteni egy zsűritaggal, amit pontoztak is. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek! Az elérhető 140 pontból 136-ot sikerült elérniük. A csapat tagjai: Balogh Lili, Balogh Zsanett, Berki Veronika, Kenyeres Szilárd, Thiesz Bálint és Zalavári Álmos voltak. A felkészítő tanár: Csicsák Lászlóné Pákolicz Judit volt. A tanárnőnek ez már a harmadik ilyen versenye volt: 2006-ban országos 3., 2013-ban országos 1. és most szintén országos 1. helyet ért el diákjaival.