ÖSSZESEN 36 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁSRA PÁLYÁZTUNK A JÖVŐNK ENERGIÁJA TÉRSÉGFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNYNÁL

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriuma 2016. december 16-i ülésén fogadta el a 2016. évre vonatkozó pályázati felhívását, amely „A térség-, infrastruktúra fejlesztés és az életminőség javítás” tárgyban került meghirdetésre 2017. január 31-i benyújtási határidővel.

Mivel a pályázatok megjelenése a 2016-os év végére volt várható, számítva a rövid beadási határidőre Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete már 2016. november 24-i ülésén döntött arról, hogy pályázni fog a Bem Apó Utcai Tagóvoda energetikai felújítására, korszerűsítésére.

A 2016. évre vonatkozó felhívás pályázati ablakai és a hozzájuk kapcsolódó támogatási intenzitások mértéke azonban az előző időszakhoz képest 65%-ről 75%-os intenzitásúra emelkedett, így szükségessé vált a már elkészült költség- és forrástervezet módosítása.

A módosult pályázati terv 2017. január 26-án került elfogadásra, így az igényelt 30 millió Ft támogatással megoldódhat az óvoda lapostetős épületrészének hő- és vízszigetelése, homlokzati szigetelése, nyílászáróinak cseréje, teljes fűtési rendszerének korszerűsítése, kazáncseréje és az építési munkák nyomán szükségessé váló teljes festése is.

Január 26-i ülésén emellett két másik pályázat beadásáról is határozott a testület.

A JETA Közösségi települési programok támogatása (falunapok. fesztivál, stb.) kategóriájában 100%-os támogatási intenzitású konstrukció keretében pályázott városunk 1 millió Ft-ra, mely összeg a XXVIII. Kalocsai Paprikafesztivál komplett rendezvénytechnikáját biztosító projektelemeket finanszírozná. A vissza nem térítendő támogatással jelentős hozzájárulást kapna városunk az évtizedes múltra visszatekintő, idén 28. alkalommal megrendezésre kerülő Kalocsai Paprikafesztivál színvonalas lebonyolításához.

A harmadik pályázat a Kalocsai Gyógyfürdő és uszoda fejlesztési projektötlet részletes terveinek elkészítése” címmel került beadásra. Kalocsa Város Önkormányzata projektötletet kíván benyújtani a Paksi Társadalmi Tanács Koordinációs Munkacsoportjához, melynek tartalmaznia kell a városi uszoda felújításával kapcsolatos részletes tervezetet.

Ha Kalocsa a Paks II. fejlesztéshez kapcsolódóan támogatásban részesülne a tervek megvalósításához, úgy lehetőség nyílna az uszoda napelemes rendszerének bővítésére, komplett víztechnológiai fejlesztésére, korszerűsítésére, villamoshálózatának és épületgépészetének teljes körű felújítására, a meglévő épületállomány tetőhéjazatának, homlokzatának felújítására, nyílászáróinak cseréjére, wellness szolgáltatásainak bővítésére, belső építészeti felújítások elvégzésére, kültéri élmény- és sportmedence kialakítására, továbbá a szolgáltatásokra épülő szálláshelyek létesítésének megvalósítására is.

Az ilyen sokrétű kivitelezési munkálatoknál azonban szükséges előzetes tanulmányokat, engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációkat készíteni a felújítás megkezdése előtt. E dokumentumok elkészítésének költségeit finanszírozná a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány által nyújtott támogatás.

A kiválasztott konstrukció alapján a projekt tekintetében szükséges részletes tervek elkészítésére benyújtott pályázat legfeljebb 95% támogatási intenzitású, az elnyerhető maximális támogatási összeg pedig 5 M Ft.

A három benyújtott pályázattal tehát összesen 36 millió Ft támogatásban részesülhet városunk pozitív elbírálás esetén.