Ötvenmillió óvodafejlesztésre

A paksi atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány az erőmű körüli 47 településen – mely a Paksi, a Tolnai, a Kalocsai járás egészét, valamint a Szekszárdi járás egy részét foglalja magába – jelentős összeggel támogatja a szolgáltatási infrastruktúra fejlesztésére irányuló projekteket. A 2018-ban közel 2 milliárd összértékben kiírt pályázatukra az idén február 15-i határidőig 155 igényt nyújtottak be, melyből 139 részesült pozitív elbírálásban. Ennek keretében lehetőség nyílik gyermekintézmények, művelődési házak, tájház és sportlétesítmény felújítására. A szekszárdi és a kalocsai kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani. Járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak, hat településen új szálláshelyek létesülnek. A nyertes pályázatok között szerepel orvosi rendelők felújítása, kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, egyházi ingatlanok, temetők és ravatalozók felújítása, de még új mozi létesítése is.

Az alapítvány kuratóriuma április utolsó napján Dusnokon megtartott ülésén hirdette ki a nyerteseket az érintett önkormányzatok polgármestereinek jelenlétében.

A Bács-Kiskun megyéhez tartozó 22 településnek közel 857 millió jutott a teljes összegből, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház diagnosztikai eszközök beszerzésére 20, perioperatív eszközök beszerzése 24,4 milliót kapott.

Kalocsa Város Önkormányzatának minden beadott pályázata nyert: óvodafejlesztésre 50 millió, rendezvény és sportközpont tervei elkészíttetésére 5 millió, a Paprikafesztivál megrendezésének költségeihez 1 millió forint támogatást hagyott jóvá a JETA kuratóriuma.