Pályázhatunk a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő felújítására

Képviselő-testületi döntés alapján Kalocsa Város Önkormányzata pályázatot nyújthat be 2015. szeptember 15-i határidővel „A térség-, infrastruktúra fejlesztés és az életminőség javítás” c. pályázati kiírásra, melyet a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány hirdetett meg. A „Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő energetikai fejlesztése” nevet viselő projekt pozitív elbírálása esetén sor kerülhet az önkormányzati tulajdonban lévő városi Uszoda és Gyógyfürdő felújítására.

A jelenlegi termálkút csupán 32 C°-os vizet biztosít a gyógyfürdő részére, ez az érték azonban nem felel meg a termálvizes medence szolgáltatás előírásainak. A probléma megoldását a hőszivattyús rásegítőrendszer korszerűsítése jelentené, mely a pályázat elnyerésével valósulhat meg. A projekt elemeként a meglévő hőszivattyúk elbontásra kerülnének, és új gépházat alakítanának ki számukra a gáztalanító berendezések épülete mellet.

A termálvizes rendszer automatikus és energiatakarékos működtetéséhez egy vezérlő automatika beépítése szükséges, mely a gyógyvíz igénynek megfelelően szabályozná a keringető szivattyúk fordulatszámát. A tervezet megvalósulásával akár 50%-kal csökkenhetne a termálvíz fűtésére fordított villamos energia éves költsége.

A pályázati felhívás alapján a projekt fizikai befejezési határideje a Támogatási Szerződés hatálybalépését követő 18 hónap, így pozitív elbírálás esetén az uszoda 2016. évi rendes, tervezett karbantartási üzemszünete alatt végeznék el azokat a munkálatokat, amik kizárólag a jelenlegi technológia leállítása mellet valósíthatóak meg.

Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, melynek igényelhető maximális összege 30 millió Ft. Az Önkormányzat által biztosítandó önerő mértékének legalább 35%-nak kell lennie. A pályázatban a megvalósítás építési költségein túl az előkészületek díja is elszámolható.

A beérkező pályázatokról az Alapítvány Kuratóriuma dönt soron következő ülésén.

uszoda-2