Párbeszéd – összefogás – eredmény

Ezzel a mottóval hívta Kalocsa Város Önkormányzata és a Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai képviselete a város és a térség meghatározó cégeinek vezetőit, képviselőit a már hagyományossá vált munkareggeli keretében történő beszélgetésre.

Egy térség gazdaságfejlesztése – melyet az önkormányzat és a kamara is kiemelt feladatának tekint –, nem képzelhető el a helyi nagyvállalkozók közreműködése nélkül. Az együttműködéshez pedig meg kell ismerni egymás fejlesztési elképzeléseit, terveit, a gazdasági lehetőségeket.

Elsőként dr. Bálint József polgármester adott tájékoztatót a városi beruházások állásáról, nem titkolva, hogy a projektek beadása, megnyerése és konkrét elindulása között eltelt hosszú idő alatt a költségek jelentősen megnövekedtek, ezért a városnak már többször kellett hozzápótolni saját erőből, és mivel cikluson áthúzódó beruházások is vannak, az új városvezetésnek is majd kezelnie kell ezt a problémát vagy hitelfelvétellel, vagy újabb pénzforrások felkutatásával.

Ismét hangsúlyozta, hogy a város a szigorú gazdálkodás eredményeként jó évet zárt, a költségvetés stabil. Ehhez fel kellett használni a KalocsaKom eladásából származó összeg egy részét, és fel kellett számolni, vagy egybeolvasztani a korábban létrehozott veszteséges cégeket.

Megköszönte a cégvezetőknek, hogy az építményadó-emelés elfogadásával hozzájárultak az adóbevételek növeléséhez, valamint tájékoztatta őket a hídberuházás állásáról, a tervezett útfelújításokról, valamint a Foktői úti laktanya munkásvárossá alakításának tervéről.

A polgármester tájékoztatója után Takács István, a Pannon Növényolajgyártó Kft. foktői gyárának igazgatója mutatta be a céget, és beszélt fejlesztési terveikről.

A rendezvény végén Péjó Zoltán, a Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai képviselet vezetője érségi gazdaságfejlesztési aktualitásokról beszélt.