SAJTÓKÖZLEMÉNY – BEFEJEZŐDÖTT A VÍZPARTI KÖZÖSSÉGI HÁZ – KALOCSA PROJEKT

A TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00165 az. sz., „Vízparti közösségi ház – Kalocsa” c. Európai Uniós pályázat megvalósítási időszaka a műszaki átadás-átvételi eljárás 2020. november 30-i sikeres zárását követően 2021. április 30. napjával hivatalosan is véget ér.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 78 796 866 Ft európai uniós támogatással, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), azon belül is a Közösen Kalocsáért Helyi Közösség által az Értékeink mentén c. Helyi Közösségfejlesztési Stratégia részeként meghirdetett TOP-7.1.1-16-H-090-1 kódszámú helyi felhívás nyertes pályázataként.

A projekt célja a Kalocsa, Damjanich u. 7. szám alatt felépítésre kerülő vízparti közösségi ház létrehozásával egy olyan elérhető közösségi, sportcélú és kulturális tér kialakítása, mely többek között a Vajas csatorna közelsége és a város szívében való elhelyezkedése miatt alkalmas a különböző korosztályok és városi közösségek aktív együttműködésének helyet adni, ezáltal egy élhetőbb várossá tenni Kalocsát, elősegítve a lakosság helybentartását. Továbbá a város lakosai részére hozzáférhetővé teszi a vízi sportok biztonságos gyakorlását. A jobb fizikai kondíció elérése és megtartása, illetve az egészséges életmódra való nevelés, a betegségek kialakulásának megelőzése mellett a lelki megterhelés enyhítésével, a stressz oldásával hozzájárul a közösség életminőségének javításához.

A kajakozás, kenuzás és sárkányhajózás feltételeinek megteremtésével olyan csapatsportok lesznek elérhetők a város szívében, melyek a korosztályok és közösségek aktívabb együttműködésének lehetőségét, ezáltal a közösségépítés növelését eredményezhetik.

A fejlesztéssel a Kalocsa, Damjanich utca 7. szám alatti jelenlegi ingatlan épület (mely gazdaságosan nem volt átalakítható) 2020-as év elején elbontásra került. Az ingatlanon egy új építésű közösségi ház került kialakításra. A 629 m2-es telken 104,95 m2-es főépület, (közösségi tér és teakonyha, közlekedő, vizes blokkok), a kültéri közösségi életnek helyet adó 63,40 m2 fedett terasz, a vízi sportokhoz kapcsolódóan pedig 22,87 m2 fedett tároló és 68,6 m2 fedett csónaktároló kap helyet.

A fejlesztésnek köszönhetően az eddig a városban szárnyát bontogató vízi élet és sportlehetőségek térnyerése indulhat meg, ezáltal növelve a lakosok életminőségét, bővítve az aktív pihenésre vágyók lehetőségeit.

A használatba vételi engedély megszerzését, illetve a pandémiás helyzet enyhülését követően előreláthatóan 2021. nyarán – őszén vehető birtokba Kalocsa legújabb közösségi tere.

KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA