Sajtótájékoztató – 250 Millió Forintot nyert az Önkormányzat

Sajtótájékoztatót tartott január 18-án, csütörtökön dr. Bálint József polgármester a Polgármesteri Hivatal kis házasságkötő termében a TOP-7.1.1-16 kódszámú „Értékeink mentén” című pályázatról. A pályázatot 500 millió forintra adta be a Helyi Akció Csoport, amelyet 250 millió forint csökkentett költségtartalommal nyert el.

A pályázatról bővebben Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester tájékoztatta a médiát. A pályázati felhívás 2016. év elején került nyilvánosságra. Ekkor a fejlesztési osztály és egyes képviselők kezdtek el gondolkozni azon, milyen formában lehetne eredményes pályázatot benyújtani. A pályázati felhívás szerint az önkormányzat mellett civil szervezetekkel és vállalkozásokkal karöltve, egy konzorciumot kellett létrehozni, ami 2017. május 17-én 13 taggal alakult meg. Ezután a tagok összeállították a saját fejlesztési elképzelésüket, valamint kérdőív formájában a lakosságot is megkérdezték. Az összegyűjtött projektötleteket ezután összegezték, majd összeállították a költségkeretet. A pályázat 2017. február 27-én került beadásra. Ezt követően majd egy éves várakozás következett. A végleges döntés 2018. január 10-én érkezett meg, miszerint csökkentett költségtartalommal, 250 millió forinttal nyert a CLLD pályázat. A HACS összeült, és aszerint az elv szerint állította össze a költségvetést, hogy inkább kevesebb fejlesztés és program valósuljon meg, de ami megvalósul az teljes összeggel történjen. Alpolgármester asszony azt is elmondta, a HACS úgy döntött, hogy a fejlesztésre fordítható kicsivel több, mint 129 millió forintból a kulcsprojekt, azaz a vízparti közösségi ház valósul majd meg, valamint fejlesztés lesz a Fazekas alkotóházon, játszóterek kerülnek bővítésre, fejlesztésre, illetve a fiatalság részére gördeszka pálya, street workot pálya kiépítése került tervbe. Ezen felül még 2 db 10 fős sárkányhajót kívánnak beszerezni, amit bárki kibérelhet majd, csapatépítés vagy gyakorlás céljából. Ezen felül több mint 83 millió forintot nyertek még programok és rendezvények lebonyolítására, tudtuk meg, melyből a néptánc egyesületeket, valamint egyéb sport-, és közösségi rendezvényeket, városi rendezvényeket kívánnak támogatni, továbbá vállalkozói klub létrehozását és szülői eredményességi tréningeket terveznek megvalósítani.

A jövőbeni feladatokról is beszélt alpolgármester asszony, mely most a stratégia átdolgozását jelenti a csökkentett költséggel, melyet a támogatási szerződés aláírásáig kell elkészíteni. A fejlesztések valószínűleg a nyár folyamán kezdődhetnek

.

Bolvári Ferdinánd képviselő úr a kulcsprojektről, illetve a Kajak-Kenu Szövetséggel közös GINOP-os pályázat és a CLLD pályázat kapcsolatáról beszélt, valamint arról, hogy a Vajas parti fejlesztések mennyiben érintik a horgászokat. Kihangsúlyozta, hogy szem előtt tartják a Kalocsai Horgászegyesület érdekeit, és a közeljövőben szeretnének egyeztetni velük az üggyel kapcsolatban. Polgármester úr megerősítette ezzel kapcsolatban, hogy nem az a cél, hogy a Vajas-csatornán sportélet legyen, hanem mielőtt a gyerekeket a Duna vizére engedjük, addig itt a csatornán szerezhessék meg azt a tapasztalatot, ami már a nyílt vízhez szükséges. Polgármester úr tájékoztatást adott arról is, hogy már csak egy TOP-os pályázatot nem bíráltak el, a többi pályázat beépítésre került a költségvetésbe. A TOP-os pályázatok egytől egyig 100% intenzitásúak, így azokra külön önerőt nem kellett beépíteni a 2018. évi költségvetésbe.