Sikerrel zárult a II. Kalocsai Magyar Kultúra Hete

Sikerrel zárult a II. Kalocsai Magyar Kultúra Hete c. sorozat, ezúttal is megmozdult a város apraja nagyja a különféle rendezvényeken. A legkisebbek a pécsi Bóbita Bábszínház csecsemőszínházán, a Dödölle c. előadáson szereztek „színházi” élményt. A tervezett időtartam kétszeresére nőtt a nagy érdeklődés miatt.

Fábián Éva mesemondó varázsolta el a gyerekeket a szombat délelőtti matiné keretében.

Különleges csemegét jelentett Buda Ádám énekmondó foglalkozása, aki tucatnyi régi hangszert vonultatott fel. Az előadó és a közönség is örömét lelte az alkalmi zenekar felállításában, a kamaraterem színpada szint teljesen megtelt az „alkalmi zenészekkel”.

Talán a legnagyobb izgalmat a Kazinczy „Szép magyar beszéd” verseny jelentette, amely arra is jó példa volt, hogy az anyanyelvünk szépségét tovább őrzik a mai tizenéves gyerekek.

A múlt század kiemelkedő művészegyéniségének, Tóth Menyhért festőművész születésnapja adta az alkalmat arra, hogy a középiskolás diákság megismerje a posztumusz Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó tanulságos életútját, emberi nagyságát.

A Magyar Kultúra Napjára időzítették a szervezők dr. Lisztóczky László irodalomtörténész „Édes hazám, fogadj szívedbe!” c. előadását, amelyből kitűnt, hogy a XX. század költészetébe miként szüremkedtek be a nemzeti imáink.

Zenei csemegét nyújtott a vasárnap délutáni közönségnek a Lakatos 3x címet viselő családi koncert, valójában Lakatos Ágnesen, Györgyön és Péteren kívül a családtagok is megmutatták különleges tehetségüket, mind három család elmondhatja, hogy nem esik messze az alma a fájától, szűnni nem akaró vastapsot kaptak a közönségtől.

Már-már tradíciónak mondható a felolvasóest a könyvtári programok között, a korábban bemutatott Dekameron után Karinthy Frigyes Az emberke tragédiája hangzott el, amely megörvendeztette a szép számú közönséget.

A Kalocsai Kincsesláda XIII. előadásának szereplője Romsics Lászlóné Szarka Vera a népművészet mestere volt, aki az eddigi pályafutásával sokat tett e vidék népművészetének bemutatásáért, hírvivője volt a nagyvilágban „Kalocsa virágainak”.

Valamennyi rendezvény részét képezte a Himnusz elmondása, valamint ismert személyiségek gondolatai a magyar kultúra ápolásáról, fontosságáról.

A rendezvény segítői voltak:

Karamell-Sütőipari Kft.

Vén Família Kft.

Bellán Tamás

Varajtiné Kriszta

Schön Virág