Kiemelt sportrendezvények

Kiemelt sportrendezvényben sincs hiány az érseki városban. Több nagyszabású, emberek százait mozgató sporteseményre mehetnek az érdeklődők minden évszakban.

Kalocsai Sárkányhajó Kupa

A Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat és a Bajai Sárkányhajó Klub szervezésévben, még a tanév vége előtt, általában júniusban elején rendezi meg a fiatalság a Kalocsai Sárkányhajó Kupát, a város szívében található Vajason. A kétnapos versenyen a helyi és térségi iskolák, intézmények, cégek, baráti társaságok csapatai lapátolják a vizet, miközben a lelkes szurkolótábor a partról buzdítja a csapatokat.

sarkanyhajo_620

A győztes kalocsai gárda minden évben részt vehet a bajai Sárkányhajó Klub által, a Sugovicán megrendezett Sárkányhajó Fiesztán, mely elmaradhatatlan eseménnyé nőtte ki magát pár esztendő alatt.

Öcsi–Bácsi Kupa – KSE

A „régi” tornacsarnokban rendezi meg évről-évre a Kalocsai Sport Egyesület torna szakosztálya, a polgármesteri hivatal sportfelügyelősége, a Megyei Tornaszövetség, az öregcsertői önkormányzat, illetve a Megyei Diáksport Szövetség az Öcsi-Bácsi Kupát. A verseny remek felkészülési alkalom a megyei alapfokú és diákolimpiai megmérettetésre a torna hagyományokkal rendelkező iskolák számára, de bemutatkozási lehetőség is egyben az igazolt versenyzőket is foglalkoztató intézmények számára.

ocsibacsi_620

A téli szünet megkezdése előtti hétvége legrangosabb megyei tornaeseménye, amely az Öregcsertői Általános Iskolából indult hódító útjára. Mára már az egyik legnépszerűbb verseny lett a fiatal tornászok körében, amit bizonyít az a tény is, a verseny alatt közel 200 fő lép szerekhez a Kossuth úti tornacsarnokban.

 

Piros Arany Kupa – Méhecskék SE

A Méhecskék SE a legnagyobb utánpótlás labdarúgással foglalkozó egyesület Kalocsán és környékén. Az egyesületnél jelenleg 6 korosztályban, felmenőrendszerben közel 120 gyermekkel foglalkoznak az edzők hétről hétre. Az elmúlt egy évtized alatt közel félezer gyermek lépett pályára a fekete-sárga színekben, akik közül a tehetséges volt „méhecskés” játékosok szétrepültek az országban.

piros_arany_620

Többen közülük hazai rangos kluboknál folytatták pályafutásukat. Vannak játékosok Győrben, Pakson, a Vasasnál és a Honvédnál, de vannak olyanok is, akik jelenleg a Kalocsai Futball Club csapatát erősítik. A Méhecskék SE szervezésében a Városi Sporttelepen valósul meg minden év októberében a Piros Arany Kupa, melyen több labdarúgó utánpótlás korosztály képviselteti magát az ország minden tájáról.

Pünkösdi Kupa – Kalocsai Kézilabda Club

A Kalocsai Kézilabda Club valamint Kalocsa Város Önkormányzatának szervezésében országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő sporteseménynek számít a Pünkösdi Kupa. A tornán, május végén, június elején évről évre közel 100 kézilabda csapat vesz részt. A fiatalok 5 korcsoportban mérhetik össze tudásukat, akik közül a legjobb játékosok különdíjat vehetnek át.
Az egyedülálló sport rendezvény Kalocsa mellett a környékbeli települések bevonásával zajlik, hiszen a Kupa az egyik legtöbb kézilabda csapatot megmozgató sporteseménynek számít az országban.

Sportnap megállás nélkül – GYIÖK

Kalocsa város Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának legnagyobb eseménye az évente megrendezett Sportnap, mely nem más, mint az adott év évszámával megegyező percig tartó sportolás. Az esemény célja az egészséges életmód igényének kialakítása, a szabadidő hasznos eltöltésére való nevelés és a sport népszerűsítése a mozgás fontosságának hangsúlyozásával, valamint a város bel-, és külterületén zajló ingyenes programok keretében a lakosság megmozgatása az apró gyermekektől a felnőtt korosztályig.

sportnap_620

Az októberben megrendezett eseményen tavaly 18 sportágban próbálhatta ki magát Kalocsa apraja-nagyja, ezzel az országban egyedülálló módon, 2012 percen keresztül végig mozgásban tartva a várost. A legnagyobb népszerűségnek minden évben az éjszakai foci örvend, mely a folyamatosság megtartása érdekében péntek este 10-től szombat reggel 7-ig tart.

Szent István Kupa – Kalocsa Város Önkormányzata

Az Államalapítás ünnepköréhez kapcsolódva, az augusztus 20-át megelőző napon a kispályás labdarúgó csapatok részvételével zajlik a Szent István Kupa a Város Sporttelepen.

szentistvan_620

A műfüves, villanyfényes, éjszakába nyúló kispályás labdarúgó bajnokság sajátossága, hogy a tornán gála meccset rendeznek. A Kupára főként a kalocsai és környékbeli kispályás labdarúgó csapatok neveznek, akik párhuzamosan két műfüves pályán játsszák a mérkőzéseket.

Vatai László Emlékverseny – KSE

A Városi Sportcsarnokban rendezi meg minden év októberében a Kalocsai Sport Egyesület, Kalocsa Város Önkormányzata, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. és a Vatai család szervezésében a Vatai László Emlékversenyt, mely egyben országos serdülő kötöttfogású birkózó rangsorverseny is. A súlycsoportok első három helyezettje érem díjazásban, az első helyezettek tiszteletdíjban részesülnek, a legeredményesebb versenyző pedig különdíjat kap.

vatai_620

A Vatai család különdíját a csapat-pontverseny győztese nyeri el. Az Magyar Birkózó Szövetség Kalocsa számára 2010-ben, a „Birkózás Városa” címet adományozta, elismerve, nagyra becsülve és megköszönve a birkózás iránti elkötelezettséget, a sportág érdekében évtizedeken keresztül kifejtett magas színvonalú munkát, az önzetlen és nagyvonalú támogatást, a sportág népszerűsítése terén végzett odaadó tevékenységet.

Vörös Márton Kupa – Kalocsa Város Önkormányzata

Kalocsa legnagyobb tömegsportrendezvénye a városi kispályás labdarúgó bajnokság, melynek tavaszi és téli fordulójában közel 40 csapat vesz részt. Az élcsapatok a Városi Sportcsarnokban az év végén rendszeresen megmérkőznek egymással a Vörös Márton Kupa emléktornán, melynek névadója Kalocsa egykori jeles labdarúgója, majd későbbi sportvezetője Marci bácsi volt.

vorosmarton_620

A hagyományosan a két ünnep között megrendezett tornán a szervezők a nyolc kvalifikációt szerzett csapatot két csoportba sorolják, ahol körmérkőzést játszanak egymással a négy napos torna során.