Székelyföldön jártak a kalocsai iskolák hetedikesei

A kalocsai általános iskolák hetedikes tanulói a Határtalanul című pályázatnak, az önkormányzati támogatásnak, valamint a támogató szülői hozzáállásnak köszönhetően fantasztikus élményben részesülhettek az elmúlt napokban.

Erdély2016péntek 172

Április 24-étől egy héten át Székelyudvarhely látta vendégül őket és kísérőiket. A színes program első állomása a parajdi sóbánya volt, melynek egészséges levegője felkészítette a gyerekeket az egész heti túrára. Az eső és a mínusz 3 fok ellenére is gyönyörű látványt nyújtott a Szent Anna-tó. A Mohos lápot idegenvezető mutatta be, felhívva a figyelmet a terület gazdag növény és állatvilágára, nem kevés humorral fűszerezve tette még érdekesebbé a láp vidékét. A gyerekek számára az egyik legnagyobb élményt jelentő program a Fogarasi Havasokban vívott hócsata, és a „hómalac” megépítése volt. Mindezt ragyogó napsütésben tehették meg, ami szintén különleges, vakító élményt nyújtott. Következő napon a Gyilkos-tóhoz látogattak. Szerencsére az időjárás kedvező volt, így lehetőség nyílt a csónakázásra is, mely szintén izgalmas kalandnak bizonyult. A következő állomás a Békás-szoros, majd Petőfi nyomán eljutottak Segesvárra, Fehéregyházára, és megpihentek a székelykeresztúri körtefa alatt. A Vasszékely, Tamási Áron és Orbán Balázs után Petőfi emléke előtt is tisztelegtek a kalocsai diákok egy koszorú elhelyezésével. A gyerekek az élményeken túl számos érdekességet is hallhattak, legendákat ismerhettek meg, közelebbről is bepillantást nyerhettek Székelyföld életébe, múltjába és jelenébe.

Erdély2016péntek 308

A hét csúcspontja a Gézengúz UKC-Székelyudvarhely meccs volt. A kalocsai kézilabdás fiúk mögött fárasztó hét állt, de a többiek szurkolása új erőt adott nekik, és nagyszerű, barátságos meccsel örvendeztették meg a közönséget. Leírhatatlan élmény volt a székelyekkel együtt elénekelni a magyar és a székely himnuszt. Az egymásért való szurkolás erősítette az érzést, hogy bár más országban, mégis magyarok között vannak.

Köszönet ezért a fantasztikus élményért minden szervezőnek és kísérőnek.

Összeállította: Mezey Gabriella, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola élményeivel