„TANULNI ANNYI, MINT ÉLNI A LEHETŐSÉGGEL” – PROGRAMNYITÓ RENDEZVÉNY AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS JEGYÉBEN

Március 5-én a Művelődési Központ nagytermében tartotta Tanulási programok Kalocsán: Az élethosszig tartó tanuláshoz való hozzáférés biztosítása és fejlesztése nevet viselő, 50 millió forintból megvalósuló projektjének nyitó rendezvényét a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, mely alkalomból sajtótájékoztatón ismertették a 24 hónap alatt megvalósuló programok tematikáját.

A rendezvényen dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a projekt szakmai vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Ihracska Ditta projektmenedzser beszélt a program részleteiről.

A KKKK által elnyert, 100 százalékos intenzitású EFOP támogatás révén 50 millió forintból megvalósuló projekt tematikus foglalkozásokkal valósulhat meg a városban, melyek mindegyike ingyenes lesz a leendő résztvevők számára. A legfőbb célközönség a nehezen elérhető vagy hátrányos helyzetű emberek csoportja, akiket tartalmas programokkal és mentori szolgáltatás biztosításával szeretne motiválni az intézmény a képzéseken való részvételre, s egyben a közösségi életbe való visszatérésre is.

A díjmentes képzésekre elsősorban munkanélküli, gyermekét egyedül nevelő, fogyatékossággal élő, hajléktalan vagy lakhatási problémával küzdő, kisebbségi, GYEDen vagy GYESen lévő, alacsony végzettségű, pályakezdő munkanélküli valamint érettségivel igen, de szakképesítéssel nem rendelkező kalocsai és járásbeli lakosokat várnak a szervezők.

A 24 hónap alatt megvalósuló projekt keretében az alábbi foglalkozásokon vehetnek részt a jelentkezők:

Angol nyelvi társalgó – 80 alkalmas, 2 turnusban megvalósuló képzés, heti egy alkalommal 2×45 percben. A jelentkezés folyamatos. Az első megbeszélés március 6-án este 6 órakor lesz a Művelődési Központban.

Orosz nyelvi társalgó – 40 alkalmas, egy turnusban megvalósuló képzés, heti egy alkalommal 2×45 percben. A jelentkezés folyamatos. Az első megbeszélés március 6-án este 6 órakor lesz a Művelődési Központban.

Életmód Klub – február 23-án indult az első turnussal. Helyszín: Tomori Pál Városi Könyvtár. A 2. turnus 2019-ben indul.

Kreatív Hobby Klub – februárban indult az első turnus, heti 1 alkalommal szerdánként, 17 órai kezdéssel 2x45percben. Helyszín: Művelődési Központ. A 2. turnus 2019 januárjában indul.

A világ nagy vallásai – ismeretterjesztő előadássorozat, havi 2 alkalommal, alkalmanként 2 órában. Zömében helyi előadók tartják majd, de 12 alkalommal meghívott vendégelőadók prezentációját is hallhatják a nézők. Az előadások áprilisban kezdődnek.

Szabadegyetem – jövő tavasszal, a költészet napja környékére szerveznek 3 napos programsorozatot a projekt lebonyolítói. Mindhárom nap napi 4 órás irodalmi esten vehetnek részt a jelentkezők.

Idősebbek is elkezdhetik – idősek és szépkorúak digitális kompetenciafejlesztő programja. A 4 turnusban, havi 2 alkalommal 2×45 percben megvalósuló program első turnusa már elindult, 2018 februárjától júniusig tart, 10 alkalommal. A

Börtönszínház, Fókuszban a munka, álláskeresési technikák és Zöld program – e programok a kalocsai és állampusztai büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak mentális egészségének megőrzésére, jövőbeni társadalomba történő visszailleszkedésének segítésére jönnek létre. A Börtönszínház művészeti alkotó csoportot jelent, havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órás foglalkozásokkal, 2 turnusban, a Kalocsai Fegyház és börtönben. A Fókuszban a munka, álláskeresési technikák a Váltósáv Alapítvány közreműködésével megvalósuló program Állampusztán és az Állampusztai Országos B.V. Intézet Solti telephelyén a munkaerő piaci ismeretek fejlesztésére. A Zöld program keretében pedig olvasótér, informatikai alapismeretek elsajátítása, kreatívkör és fókusz foglalkozássorozat lesz elérhető a Kalocsai Börtön és Fegyház fogvatartottjainak szintén a Váltósáv Alapítvány lebonyolításában.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a program szakmai vezetője a sajtótájékoztató végén elmondta, minden érdeklődőt várnak szeretettel a megrendezésre kerülő programelemekre, klubokba, előadásokra. A meghirdetett csoportokba folyamatos a jelentkezés, így aki esetleg az első turnusokról lemaradt, a következőkbe még kaphat helyet, ezért mindenkit bátorít a mielőbbi jelentkezésre. Információért forduljanak bizalommal a Művelődési Központ munkatársaihoz!