Te is lehetnél

Szeptember 11-én rendezte meg a kalocsai Szociális Központ az 5. „Te is lehetnél” fesztivált. A program alapgondolata: ismerjék meg és fogadják el egymást az ép és sérült emberek – ennek jegyében játszottak, alkottak, táncoltak, örültek kicsik és nagyok. Kicsik és nagyok, igen, mert óvodások, általános és középiskolások, valamint felnőttek egyaránt megjelentek a Tomori Pál Főiskola termeiben, folyosóin, és a Hunyadi utcai hittanterem helyiségeiben felállított állomásokon.

ENO03

Mit lehetett csinálni? Együtt tornázni Bodnár Erikával, táncolni Kiss Zsuzsa énekes dalaira, gyönyörködni a Nebuló EGYMI műsorában, és játszani, játszani, játszani. Arcfestést kipróbálni, táltos dobot püfölni, kézműves foglalkozáson alkotni – közben megismerni a vakot és csökkentlátót, kerekes székest, a siketek és nagyothallók jelbeszédét, az értelmi sérültek nyílt, mosolygós világát – mindazt, ami elválasztja egymástól az embereket, ha nem ismerik egymást, és nem tudnak mit kezdeni a másikkal, ha találkoznak. A MÁSikkal, mondom, mert a másság gyakran megriaszt.

ENO1

Novák Zsuzsanna, a program fő-fő koordinátora ragyogva mesélte, hogy még sosem álltak ennyien melléjük, civilek, egyesületek, vállalkozók, és városi intézmények egyaránt segítettek, hogy létrejöhessen ez az érzékenyítő fesztivál. Érdekes szó ez az „érzékenyítés”, jelentése, hogy a társadalom figyeljen föl a megszokottól eltérő, sérültséggel küzdő tagjaira, és fogadja el, hiszen összetartoznak.

G.E.