Testvérvárosi majális – több mint százan érkeznek Kalocsa testvérvárosaiból

A tematikus majálisok sora folytatódik az idén a testvérvárosi majálissal. A szervező intézmény, a Kalocsa Kulturális Központ az Európa a polgárokért nevű pályázaton – melynek célja, hogy találkozási alkalmat teremtsen ne csak a városok vezetői között, hanem a polgárok széles rétegei számára – 25 ezer eurót nyert a testvérvárosi találkozóra.

Itt lesz Kirchheim unter Teck, Székelykeresztúr, Kúla, Altino küldöttsége, és még két olyan városból is érkezik delegáció, akik ugyan még nem testvérvárosaink, de történt már némi kapcsolatfelvétel. Az egyik a csehországi Nimburg, akik már vendégeskedtek a Duna menti Folklórfesztiválon, és egy miniküldöttséggel – polgármester, alpolgármester – a szlovákiai Nagyidáról is érkeznek.

29-én, vasárnap este érkeznek a vendégek. Meszesen a Kék Duna Vendéglőben ismerkedési esten találkoznak is egymással a delegációk.

Másnap, 30-án délelőtt 9-kor a Kalocsai Színházban a program egy konferenciával kezdődik, melyen az unió alapkérdéseivel kerülnek szóba, az unió története és jövője, valamint a ’68-as Prágai Tavasszal kapcsolatban hangzik el két előadást. Utána a testvérvárosi küldöttségek bemutatkozása lesz, vetítéssel, prezentációkkal. Bemutatják egymásnak és az érdeklődő kalocsaiaknak a maguk városát.

Délután a küldöttségeknek városnézés lesz, és újabb programok. Három órától a Hagyományok Házában egy kiállításmegnyitó lesz Tóth Józsefné Ági által készített, zsűrizett kézimunkákból, délután ötkor pedig Kovács László fazekasmester műhelyébe és alkotóházába látogatnak, ahol szintén kiállításmegnyitó lesz, fél 7-kor pedig az Érsekkertben elültetik a testvérvárosok fáját az összes delegáció jelenlétében.

Ide szintén hívják és várják a kalocsaiakat, pici műsor is lesz, közös éneklés, aztán este héttől a Platánban Szalonna és bandája húzza a talpalávalót, táncház is lesz.

Május elsején 10 órakor kezdünk. A Dózsa szakközépiskola elől vonulnak a néptáncosok az Érsekkertbe, itt lesz a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Fúvószenekar és a testvérvárosok küldöttségei is, és együtt vonulnak a szökőkúthoz, körbetáncolják a májusfát, és három népdalt – Tavaszi szél vizet áraszt, Ha kimék a kalocsai határba és a Nem messze van ide Kalocsa – énekelnek közösen, és szeretnék, hogy ebbe mindenki, aki ott van, bekapcsolódna.

Utána fél órás koncertet ad a hódmezővásárhelyi fúvószenekar.

Tizenegy órától nyit a sportsátor, ami este hétig nyitva lesz. Rögtön nyitáskor a testvérvárosi küldöttségeknek is lesz egy kis tréfás sportverseny.

Délután egykor ünnepélyes megnyitó a nagyszínpadon, a helyi fúvószenekar közreműködésével, akik minden nemzet himnuszát eljátsszák.

Innentől folyamatosak lesznek a műsorok a nagyszínpadon, lesz gyerekkoncert, fellép a T-Dance együttes, majd a testvérvárosok műsorait láthatjuk. Este 7-kor Kothencz Lajos koncertje, majd este 8-tól a Black Rose zenekar koncertje lesz.

A majálisi programot zárja a Platánban a bál az A’la Carte zenekarral.

Kísérőprogramok: lehet motorozni, a gerillakertészekkel csónakázni, lesz vidámpark és vásár is, és kint lesz nagyon sok baráti társaság a sátrakban, cégek, pártok, civil egyesületek.

A szervezők azt szeretnék, ha minél többen eljönnének a programokra és találkoznának a „testvérekkel”, hiszen akkor élő egy testvérvárosi kapcsolat, ha nemcsak a városok vezetői találkoznak, hanem több szálon és szinten, civil szervezetek, klubok, vállalkozók között alakul ki kapcsolat.