TESTVÉRVÁROSUNK LETT AZ OLASZORSZÁGI ALTINO TELEPÜLÉS

Altino község és Kalocsa kapcsolata az Európai Régiók és Települések Tanácsának olasz szekciója által kezdődhetett, hiszen a Tanács tolmácsolta városunknak Altino szándékát, mely szerint a település együttműködési lehetőséget keres egy magyarországi partnertelepüléssel.

A megkeresést találkozók követték, melyek során Kalocsa és Altino városa közös hangot talált jövőbeni együttműködésüket illetően, így a XXVIII. Kalocsai Paprikafesztiválon sor kerülhetett a testvérvárosi kapcsolat aláírással történő hitelesítésére.

Bár a megállapodás egyik fontos célja az, hogy a települések egymás paprikatermesztéshez fűződő hagyományaival megismerkedhessenek, a testvérvárosokat nem csupán a fűszernövény termesztése köti össze. Közös cél a partnerkapcsolat elmélyítése és egymás kulturális-, népművészeti értékeinek felfedezése, hogy a települések lakosai is kapcsolatokat építhessenek ki egymással a vállalkozások fejlesztésének érdekében, hogy Kalocsa és Altino fiataljai kölcsönösen megismerhessék egymást, hogy sportegyesületeink együttműködhessenek, s hogy a baráti kapcsolat ápolásával közösen őrizhessük az európai értékeket.

Az ünnepségen dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere és Vincenzo Muratelli, Altino község polgármestere köszöntötték a megjelent vendégeket. Mindketten hálájukat fejezték ki képviselő-testületük és városuk polgárai számára a létrejött kapcsolat támogatásáért, majd köszönetet mondtak egymásnak a baráti vendéglátásért.

Az aláírást követően az ajándékok átadására került sor. Elsőként Vincenzo Muratelli adta át Altino dolgozó földműveseket ábrázoló réztányérját, majd Sebastiano Scutti az altinoi paprikaszövetség elnöke egy fából készült paprikatörőt ajándékozott dr. Bálint Józsefnek, aki viszonzásul egy-egy porcelánból készült mozsárral kedveskedett Kalocsa városának nevében.

Az eseményen készült képeket ITT megtekintheti!