Tilos és veszélyes a hulladékégetés!

Sajnálatos módon Kalocsán is előforduló jelenség, hogy magánházaknál vagy épp közterületen néhány lakó nem megengedett módon hulladéknak minősülő anyagot éget szabadtéren, vagy tüzelő berendezésben és az így keletkező károsanyag-kibocsátással és felszabaduló káros melléktermékekkel rendkívüli módon szennyezik városunk levegőjét. Az égés során kibocsátott füst nem csak kellemetlen szaghatással jár a környéken élők részére, de súlyos egészségkárosító hatása is van. A levegőbe kerülő anyagok többsége légzési nehézségeket, légzőszervi megbetegedéseket, tüdőproblémákat okozhat.

Tilos az égetése a festett, lakkozott faanyagnak (pl.: régi ablakkeret, ajtók, raklapok, rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék), a színes papírhulladéknak, petpalacknak, műanyag hulladéknak, kábeleknek, autóguminak, használt ruhának, fáradt olajnak, üzemanyagnak, egyéb hulladéknak.

A levegő védelméről szóló 306/2010 (XII. 23.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései szerint a környezetszennyezéssel vagy környezetkárosítással járó levegővédelmi követelmény nem, vagy nem jogszerű teljesítése esetén Kalocsa város közigazgatási területén a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala jár el.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy amennyiben lakókörnyezetében a fentiekben leírt hulladékégetéssel kapcsolatos jelenséget észlel, úgy bejelentés tehető az alábbi elérhetőségen:

Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala

6300 Kalocsa, Városház u. 1.

Tel: 78/795-248, e-mail: hatosagi.kalocsa@bacs.gov.hu