Tisztelet a hősöknek!

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár megemlékezést szervezett a 2. Magyar Hadsereg doni katasztrófájának emléknapján a Szent Imre utcai emlékműnél.

Az ünnepség szónoka dr. Filvig Géza önkormányzati képviselő volt, aki a túlélő katonák visszaemlékezéseinek részleteiből állított össze megrendítő beszédet.

– Kevesüknek adatott meg, hogy magyar földre visszatérjenek. Tisztes helytállás jellemezte a magyar katonákat, hősiesen harcoltak a szovjet túlerővel szemben. Harcoltak a kegyetlen télben, gyenge felszereléssel, idegen földön, minden erejükkel, a parancsot teljesítve. Igazi kötelességtudó katonaként viselkedtek, felkészültek a halálra. Nem a hősiességre törekedtek, mégis hősök lettek – mondta a szónok.

– A mai kor embereként végig gondolva a doni csata körülményeit hálásak vagyunk egyáltalán, hogy nekünk nem kell csatába menni, nekünk nem kell az apáinkat, férjeinket, fiainkat háborúba menve búcsúztatni. Tényleg azok a legfőbb problémák az életben, amiken bosszankodni szoktunk? Ma már teljesen el vagyunk kényelmesedve és nem is értékeljük ezt a biztonságot és komfortot, ami körülvesz bennünket.

Nagyon fontos feladatunk és felelősségünk az emlékezés! Azt kérem a Tisztelt Megemlékezőktől, próbálják végiggondolni a doni hősök harci cselekedeteit, bajtársiasságát, körülményeit és ezeket a gondolatokat adjuk át utódainknak, hogy a magyar katonák helytállásából ők is erőt meríthessenek életvitelükhöz és azt a saját életútjukban használják fel. Tisztelet a Hősöknek! – zárta beszédét dr. Filvig Géza.

A beszéd után Kalocsa Város Önkormányzata, pártok, társadalmi szervezetek, magánemberek helyezték el a megemlékezés virágait, mécseseket a szobornál.

Az ünnepségen közreműködött a Kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis díszőrsége, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekara. Lakatosné Jambrik Ibolya Thiesz János Emlékezz című versét mondta el.