Tudásklub: Filus Antal katonazenész

A könyvtár elmúlt heti Tudásklub c. rendezvényének Filus Antal Egressy Béni-díjas karnagy volt a vendége, aki gazdag katonazenészi múltját idézte fel.

Az életpálya egészét színes képanyaggal illusztrálta, az előadásból megtudhattuk a keceli zenei szárnypróbálgatás után milyen magasra repítették a zenei sikerek – a most 70 esztendős – Filus Antalt.

Élete egészét átszövi a katonazenészi lét, a Kalocsai Helyőrségi Zenekar vezetése, kibontakoztatása. Kitartó, következetes munka eredménye az országos, nemzetközi rendezvényeken való szereplés, díjak sokasága. A városi rendezvények elképzelhetetlenek voltak a katonazenészek díszelgése, muzsikája nélkül. Jótékonysági templomi koncertek egész sora, a Magyar Rádió 6-os Stúdiójában készült felvételek, CD-k fémjelzik a magas szintű szakmai munkát. Többek között szó esett az átszervezésekről, megszüntetésről. A Kalocsai Néplap mozgósította a zeneszerető közönséget, tiltakozott a zenekar megszüntetése ellen, így a honvédelmi miniszter „kénytelen” volt visszavonni a parancsát, az együttes új lendületet vett, sikert sikerre halmozott a megszűnésig.

A kivetítőn megjelenített gyepshow-t vastapssal köszönte meg a szépszámú közönség.

Filus-tudásklub