Új héjazatot és szigetelést is kaphat a Szent István Gimnázium – Felújítást hoz a 250. tanév

Az év végéig negyed évezredes fennállását ünneplő kalocsai gimnázium még jobban kihúzhatja magát, mint eddig: hamarosan elindul náluk egy korábban nyert önkormányzati pályázat kivitelezése. A projekt a műemléki épület gazdaságosabb üzemeltetését célozta meg, de az sem kizárt, hogy a rendelkezésre álló keretből sikerül kiszorítani egy új homlokzatot is. Némi adminisztratív szöszmötöléssel megoldhatónak tűnik a dolog, de kell még rá többek közt a műemlékvédelem áldása is.

– Felvettük a kapcsolatot a támogatást folyósító szervezettel, annak érdekében, hogy amennyiben az anyagi fedezet és a támogatás-tartalom lehetővé teszi, a homlokzat felújítását is szeretnénk ennek a beruházásnak a keretében elvégezni – nyilatkozta Boromisza Viktor. A Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője jelezte azt is, hogy a tervük bonyolultabb annál, mint néhány telefon megeresztése. – Ahhoz, hogy egyáltalán tárgyalásokat kezdhessünk a műszaki megvalósítás mikéntjéről és bekerülési költségéről, hozzá kellett látnunk a homlokzati rekonstrukció kiviteli és engedélyezési tervének elkészítéséhez. Utóbbival végeztünk és a műemlékvédelmi hatóság részéről szükséges engedélyeket megkaptuk, az jogerőre is emelkedett – vázolta a hivatalos utat a szakember, majd elárulta, hogy egy nemrég született önkormányzati bizottsági ülés határozatának értelmében már aláírták a tervezővel a vállalkozási szerződést.

– Felmerült viszont egy másik igény is: a padlásfödém szigetelése. Erre mindenképpen sort kell keríteni, mert a Szent István Gimnázium tetőhéjazatának állapota hagy kívánnivalót maga után: több helyen beázik – árulta el Boromisza. – Tekintettel arra, hogy hőszigetelési feladatokat kell elvégeznünk, indokolt lehet a tető felújítása is. Azt viszont egyelőre nem tudjuk, hogy a program adta lehetőségek erre biztosítanak-e költséget – mondta, egyben hangsúlyozva, hogy mindettől függetlenül szándékukban áll meggyógyítani a szakadt fedést, így az erre vonatkozó építési, engedélyezési tervdokumentációk, illetve kiviteli tervek elkészítésére is kötöttek már vállalkozási szerződést a tervezővel. Amint lezárul a hivatalos hercehurca, a közreműködő szervezettel el lehet kezdeni tárgyalni – konkrét tervekről, illetve költségbecslésekről. Mindezek végeztével késő tavaszra, koranyárra tehető a lényegében energetikai beruházás nyitánya, amit a városfejlesztés még az ősz kezdetéig be is szeretne fejezni.

(forrás: Kalocsai Néplap, géjé)