ÚJ ÓVODA ÉPÜLHET A VÁROSBAN

Képviselő-testületünk március 22-i ülésén támogatta, hogy Kalocsa Város Önkormányzata pályázatot készítsen elő és adjon be egy új városi óvoda építésére. A februárban kiírt TOP-1.4.1-16 kódszámú, „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” című pályázattal összesen 400 millió forint nyerhető el bölcsődei és óvodai infrastrukturális fejlesztésekre. A beruházás kapcsán két régi, rossz állapotú intézményt váltana ki az új épület.

Az elmúlt években folyamatosan voltak kisebb-nagyobb fejlesztések Kalocsa óvodáiban, a Kunszt utcai és az Újvárosi ovik tekintetében azonban elmondható, hogy bővítésük, átalakításuk gazdaságos módon nem volt megoldható, így esetükben más megoldást kellett találni annak érdekében, hogy az ott lévő gyerekeknek megfelelő környezetet biztosítson a város.

Számos tárgyalás után egy új óvoda kialakítását találták megfelelőnek az illetékesek, mely megépülésével kiváltanák a jelenleg használatban lévő Kunszt Utcai- és Újvárosi Tagóvodákat. A szigorú előírások végett a helyszín kiválasztása is nehéz volt. Végül az Ifjúsági Ház udvarára esett a választás, így a támogatás elnyerésével 400 millió forintból épülhetne meg az új városi óvoda a volt Úttörő Ház kertjében.

A terület több szempontból is alkalmas a beruházás megvalósítására. Az Ifjúsági Házban található termekben megoldható volna az ovisok délelőtti sport foglalkoztatása, és rendezvényeiket is megtarthatnák a nagyteremben. Az önkormányzati tulajdonú terület frekventált, központi helyen van, nagyságát tekintve pedig megfelel a 150 gyermeket befogadó épület kialakítására.

A forrásból lehetőség lenne a Bölcsőde fejlesztésére is, az Ifjúsági Ház épületének felújítására pedig további pályázatokat keresnek a szakemberek.