Újabb faültetések városszerte

A zöldfelületek fásítása jelentősen javítja a lakosság életminőségét és a város arculatát, ezért a Szent István király út Batthyány utca és Szentháromság tér közötti szakaszán 104 db fa, és a Csajda kertben folyamatban lévő 33 db fa újrafásításán túl Kalocsa Város Önkormányzata a település különböző terein, parkjaiban és utcáin eltérő darabszámban, saját anyagi erőforrásból, további 80 db 3x iskolázott 14-16 cm kerületű faegyed ültetését kezdte meg.

Elengedhetetlen, hogy rendszeresen gondoskodjunk a faállomány megújításáról, a folyamatosan kipusztuló egyedek cseréjéről és a meglévő üres fahelyek beültetéséről, melyre a legkedvezőbb időszak az ősz és a tavasz, ilyenkor ideálisak a körülmények a fák gyökeresedésének.

A városi fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé, egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket, továbbá a fák jelentősége a városi légkörben kiemelten fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást, lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát, gyökérzetük elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét és jelentős esztétikai értékkel is bírnak.

A faállomány mintegy 7 db Platán Platanus, 5 db meggyfaféle (Prunus Fruticosa Globosa), 15 db virágos kőris (Fraxinus Ornus), 3 db gömbszivarfa (Catalpa Bign Nana), 12 db juhar (Acer Campestre), 11 db kislevelű hárs (Tilia Cordata), 8 db rózsaszín virágú gesztenye (Aesculus Carnea), 3 db Júdásfa (Cercis Siliquastrum), 5 db Tilia Platyphyllos, 5 db oszlopos juhar (Acer Platanoides Olmstedt), valamint 6 db csörgőfával (Koelreuteria Paniculata) bővül, mely helyszínenkénti bontásban az alábbi térképen megtekinthető.

Kalocsa Város Önkormányzata a jövőben is élni kíván a város zöld növényzetének gyarapításában és a város „zöldebbé” tételében, ezért, kérjük a tisztelt lakosságot, hogy óvják a természetet, és védjék a frissen kiültetett facsemetéket.

Köszönettel: Kalocsai Polgármesteri Hivatal

1. sz. térkép, az ültetett fák helyszínei: Vidats u, Kubikus park, Kossuth u, Zrínyi ltp., Bátyai út-Rákóczi u., Érsekkert, Paksi köz, Széchenyi ltp., Sportpálya, Kertvárosi iskola, Vigadó sor, Csilás park, Széchenyi út–Dózsa u., Csajda kert