A Városi Sporttelep műfüves pályáinak karbantartása

A Városi Sporttelep műfüves pályáinak karbantartása

Egy 2011-ben útjára indult pályázati projektnek köszönhetően 2012. nyarára két műfüves pálya épülhetett Kalocsa Város Sport- és Szabadidőközpontjának telephelyén, majd 2014. szeptemberére a harmadik is elkészülhetett.

Az ilyen műfüves pályák karbantartása fontos feladat, hiszen ha sokáig nem gondozzák őket, maradandóan károsodhatnak. Szerencsére a kalocsai pályák nincsenek ennyire rossz állapotban, felújításuk mégis szükségessé vált az idő múlásával. Mivel ezt a munkát télen, hóban, fagyban nem lehet elvégezni, ez év tavasza lett időpontja a munkálatok megvalósításának.

DSC_0949

Loibl László a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. ügyvezetője elmondta, tavaly novemberben kértek árajánlatokat a pályák rendbetételével kapcsolatban öt magáncégtől, melyek közül végül hárman küldték meg ajánlatukat hozzájuk. Ár-érték arányban legjobbnak a székesfehérvári Greenturf Sport Kft. bizonyult, így ők kezdhették meg a műfüves pályák felújítását múlthét pénteken.

A karbantartás alkalmával a munkások a műfű felgereblyézése, szemétmentesítése és felporszívózása után 2-2,5 tonna granulátumot szórtak a pályára, hogy azok visszanyerjék eredeti állapotukat, és újra sportolni lehessen rajtuk.

Bicskei Károly a Greenturf Sport Kft. társtulajdonosa a helyszínen arról beszélt, a műfű jó állapotban van ahhoz képest, hogy mennyi ideje használják. Mivel Kalocsán 3 kispálya van 4-en dolgoztak a felújításon, hogy egy nap alatt végezhessenek a munkákkal.

Bár a műfüves pályák nem igényelnek olyan napi szintű gondozást, mint a hagyományos füvesek, e három pálya esetében is évente két nagyobb karbantartás szükséges ahhoz, hogy megóvják a pályák rugalmasságát. Loibl László ügyvezető vázolta annak lehetőségét is, hogy egy körülbelül 1 millió forint+áfa értékű eszköz megvásárlásával a város maga is képes lenne azok gondozására, így saját kézzel lehetne fenntartani a pályák megfelelő állagát. Amennyiben pedig sikerülne ezt a gépet beszerezni, a folyamatos karbantartás miatt nem lenne szükség ilyen típusú időszakos, nagyobb összegű kiadásokra a műfű gondozása kapcsán.

DSC_0953

A karbantartás egy nap alatt elkészült, így a műfüves pályák immáron kifogástalan állapotban várják a sportolókat. Változásokra azonban használóiknak is számítani kell, hiszen a tervek szerint a jövőben nem lehet majd stoplis cipőben a pályákra lépni, ugyanis a stoplis cipők a műfű károsodását okozhatják.