Kiemelt rendezvények

A város legjelentősebb rendezvényei:

Majális

Az évtizedes múltra visszatekintő majális 2009-től kezdve tematikus programokkal várja az érdeklődőket a város szívében található Érsekkertben.

 Fotó: Rimai Edit

Fotó: Rimai Edit

Minden esztendőben valamilyen érdekes téma köré fonódnak a majális programelemei. Az utóbbi években country, rock&roll, és folk rendezvényelemeket elevenítettek fel a szervezők. 2016. május 1-jén a felújított Érsekkertben került megrendezésre a „Járási Majális”, amelyen folklórműsorral, játszóházzal, lovashintózással, gyerekkoncerttel, Veterán motorok bemutatójával és kézműves vásárral várták az érdeklődőket.

Az Érsekkert kínálta a zöld fás környezet igazi kikapcsolódást nyújt látogatói számára. A gyermekeknek szóló szabadtéri programok, illetve a régi idők majálisainak hangulata évről évre egyre több helyi és környékbeli látogatót vonz.

Pünkösdi Koncert

Pünkösd hétfőn alkalmából koncerttel várják az érdeklődőket Kalocsa és környéke fúvószenekarai a Negyvennyolcasok terén (rossz idő esetén a Városi Színházban). 2017-ben a több mint kétórás rendezvény egyben a térség fúvószenekarainak XXIV. találkozója lesz.

punkosdi_koncert2011

 A hangversenyen a kisiskolás zenésztől a nyugdíjas katonazenészig számos tehetséges zenész vesz részt: Solton, Hartán, Kalocsán, Bátyán át Hajósig a régió fúvószenészeinek színe-java. A koncerten a zenekarok közös produkciója hagyományosan a finálé, melyet Filus Antal Egressy Béni-díjas nyugalmazott karmester vezényel.

Sárkányhajó kupa

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat valamint a Kalocsai Sport Egyesület közös szervezésében és a Bajai Sárkányhajó Club támogatásával 2016-ban hatodik alkalommal tartották meg a népszerű Kalocsai Sárkányhajó Kupát. A háromnapos versenyt három kategóriában – általános iskolás, középiskolás, felnőtt – hirdették meg a szervezők.

Kék Madár Fesztivál

A „Kék Madár Alapítvány a beteg gyermekekért” küldetése a gondoskodás, a segíteni- és tenni akarás, és az egymásnak adható legnagyobb és legfontosabb dolog: a szeretet. Azokon segíteni, akik a legrászorultabbak, akikről sokan nem is tudnak: a hátrányos helyzetű és súlyosan beteg gyermekeken.

A Lakatos György fagottművész által életre hívott Kék Madár Fesztivál célja, hogy minél nagyobb, szebb és látványosabb Fesztivált tudjanak rendezni minden év júniusának első napjaiban. A több mint húsz éves múltra visszatekintő  programsorozat különböző helyszínein, színpadain az eddigi évek folyamán országos- és világhírű művészek, előadók léptek fel tiszteletdíj nélkül, hogy a befolyt bevételből beteg gyermekeken segíthessen az alapítvány.

Szent Iván éji mulatság

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. Kalocsán évekig a néptánc bemutatók és az ezt megelőző felvonulás volt a fő program ezen a napon.

Fotó: Rimai Edit

Fotó: Rimai Edit

Az utóbbi néhány évben szabadtéri színházi műsorokkal és az ősi hagyománynak számító tűzgyújtással, tűzugrással, táncházzal, és könnyűzenei programokkal ünnepli meg Kalocsa ezt a napot.

Szent István Napok

„Kalocsa az ezer éves város” egyidős a magyar állammal. Az itt lévő érsekséget 1001-ben alapította István király, melynek első érseke a királyi koronát hozó Asztrik apát volt. E történelmi múlt felelevenítésére és méltó megünneplésére legmegfelelőbb az államalapítónk, Szent István királyunk ünnepe alkalmából szervezett programsorozat.

2016-ban hagyományos műsorelemekkel, új helyszínként az Érsekkertben várta érdeklődőit a VIII. Szent István Napok. A kétnapos időutazás során tűzzsonglőr bemutató, haditorna, Lord koncert, királyi hódolat, uralkodói vacsora és tűzijáték színesítette a rendezvényt.

Kalocsai Paprikafesztivál

Kalocsa városa a 2016-os évben már 27. alkalommal rendezte meg  a Kalocsai Paprikafesztivált, mely világhírű fűszernövénynek, a sárközi ember „piros aranyának” ünnepe. A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízvilágával és azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek.

A világhírű kalocsai népművészetet – az írást, a hímzést és a pingálást –  valamint a kalocsai fűszerpaprika-őrleményt 2014. februárjától már hivatalosan a hazai Hungarikumok között tudhatjuk. Ez pedig emeli a városunk és a fesztivál fényét is.

Az évtizedek óta szeptember hónap 3. hétvégéjén megrendezett fesztivál 2016-ban új helyszínként az Érsekkertben várta vendégeit. A Paprikás Ételek Főzőversenye mára hazánk tíz legrangosabb gasztronómiai versenye között tudható, melyen évről évre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki a legremekebb étkeket. A főzőverseny mellett ilyenkor folklórprogramok, kézműves vásár, paprika-, és helyi termelők vására, borutca, gyermek-és könnyűzenei programok, valamint sztárfellépők, és mindkét estén hajnalig tartó koncertek, és mulatság fogadják az érdeklődőket.

Karácsonyi forgatag

A Karácsonyi Forgatag évek óta a sétálóutcában várja a látogatóit a karácsony előtti időszakban. A helyi intézmények és szervezetek által szervezett jótékonysági események, a kézműves karácsonyi vásár, a hagyományos adventi gyertyagyújtások színes programlehetőséget kínálnak a városunkba látogatóknak. A helyszínen minden évben élő betlehem várja a kicsiket.

Duna Menti Folklórfesztivál

A Duna Menti Folklórfesztivál Magyarország egyik legrégebbi és régiónk legnagyobb fesztiválja. Először 1968-ban rendezték meg. A fesztivál célját 1973-ban így fogalmazták meg: „A szélesen értelmezett Duna-vidék népei között kölcsönös megértés és barátság erősítése, a népművészet, zene, tánc kifejezés eszközeivel.” A fesztivál fórumot teremt a dunai népek hagyományokat őrző folklór együtteseinek, szólistáinak, népművészeinek, ahol baráti vetélkedésben bemutathatják népi kultúrájuk értékeit. Minden alkalommal külföldi és magyar együttesek is részt vesznek a több napos fesztiválon.

Fotó: Kopri

A néptáncos rendezvényeket szakmai tanácskozások, illetve kiállítások is színesítik. Ezen programok lényege a kultúrák kapcsolatának építése. Minden este éjszakába nyúló színvonalas néptánc műsor és népzenés program szórakoztatja a résztvevőket. A fesztivál leglátványosabb mozzanata a hagyományos menettánc, melyben Kalocsa főutcáján táncolva vonulnak fel a néptánccsapatok.

Fotó: Kopri

A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál 2017. július 5-9. között várja majd látogatóit!

Jézus Szíve búcsú
Lectori salutem!

A Jézus Szíve iránti tisztelet a kereszténységben ősi gyökerekre nyúlik vissza, az újkorban pedig különleges virágzásnak indult. Az egész világon épültek Jézus Szívének szentelt templomok, jelentek meg könyvek és folyóiratok, alakultak a Jézus Szívéről elnevezett szövetségek, társulatok és szerzetesrendek, terjedtek ájtatosságok, virágzott az imaapostolság, folytak az elsőpénteki szentáldozások, a Jézus Szíve litániák, a szentségimádások, a felajánlások. Az Egyház hivatalos liturgiájában is elnyerte méltó helyét ez az ájtatosság: Jézus Szívének ünnepét főünnepként üljük meg. Magyarországon is nagy hagyománya van ennek a tiszteletnek: jelesül Kalocsa az egyik fellegvára.

1_620

1860-tól, a jezsuiták kalocsai megtelepedésétől kezdve jelen van a város hitéletében. 1862-ben jegyzi a krónikás az első Jézus Szíve búcsút és körmenetet. Az azóta elmúlt több, mint 150 évben ezrével ülték meg a Szent István alapította érseki székhelyen a „főbúcsút”; a legszebb ruhában, a viseletben fejezve ki a ragaszkodást hit, Egyház, magyarság iránt. De távolról is érkeztek búcsúsok a Kalocsai Sárközbe: kérni, vigasztalódni, megtisztulni, lélekben töltődni.

2_620

Minden ájtatossági formának van története, és állandó változásra van szüksége. Ennek egyszerű oka az, hogy bár Isten örök, és szeretete változatlanul örökké tart, a történelem alakul, és benne az emberek változnak. A Jézus Szíve tiszteletnek is fejlődnie, alakulnia kell, hogy megfeleljen a mai emberek hiteles igényeinek. Kalocsán is bizonnyal változott a 150 év alatt a főbúcsú egyes eleme, de lényegében mindig ugyanaz maradt: ma is él a hívek lelkében, őrzik felbecsülhetetlen hagyományaik részeként, nem merült a feledés homályába.                                                                   (Dr. Mészáros István, Szent Bölcsességről nevezett titeli prépost)