Kulturális élet

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár 1950 óta áll a lakosság kulturális igényeinek szolgálatában. Több épületben működött már. Petőfi Sándor Népművelési Ház volt az első neve. Azóta többször átalakult, többféle elnevezéssel bírt. Ma a városi önkormányzat intézményeként tevékenykedik. Feladata, hogy a nagy rendezvényektől a mindennapi apró tevékenységekig koordinálja Kalocsa kulturális életét. A sok embert megmozgató szabadtéri programjaik, fesztiváljaik is hosszú időre nyúlnak vissza.

Ezeken a rendezvényeken nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákoktól a nyugdíjasokig a lakosság széles rétegeit elérjék, kulturális igényeiket kielégítsék.

Intézményüknél helyet kapnak gyermekfoglalkozások, nyugdíjas- és életmód klubok is. Heti rendszerességgel működik Baba-mama Klub, idősek klubja, meridián torna, jóga, népdalkör, valamint alkotói kör is.

A Városi Színházban nem csak a színházi előadások, zenés- prózai darabok bemutatására kerül sor, hanem a helyi egyesületeknek, csoportoknak is lehetőségük nyílik a bemutatkozásra. E mellett helyet kapnak a színházban évzárók, jótékonysági műsorok is.

A Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár változatos programkínálattal – Magyar Kultúra Hete, Költészet Napja, Ünnepi Könyvhét, Országos Könyvtári Napok, Gyermekkönyvhét, Kalocsai Alkotók Köre, Tudásklub, Kalocsai Kincsesláda, Nyílt Olvasóklub, bábcsoport, nyelvi társalgók – várja látogatóit.

A könyvtár valamennyi szolgáltatása – gyermekkönyvtár, fonotéka, előadóterem, helytörténeti gyűjtemény, olvasóterem – egy épületben, egy emeleten helyezkedik el.

A Kalocsa Televízió műsorai a város és a térség aktuális eseményeiről, híreiről tájékoztatják a lakosságot.

Az Ökopont Kalocsa rendezvényei segítenek városunk polgárainak, hogy tájékozódhassanak a környezetvédelmi programokról és megismerjék a helyben fellehető természeti értékeket.