Véleményezési fórum a Kalocsai Sárköz Építészeti-Tájegységi Arculati Kézikönyvéről

Február 14-én délután tartottak véleményezési fórumot a Városházán a Kalocsai Sárköz Építészeti-Tájegységi Arculati Kézikönyvéről. A megjelenteket dr. Bálint József polgármester köszöntötte, majd a kézikönyvet elkészítő Megérti Kft. cégvezetője, dr. Kukely György tartott vetítéssel egybekötött bemutatót és ismertette, hogy milyen szempontok vezették a készítőket a munka során.

 

Körülbelül nyolc hónapja indult el a munka, 18 településsel, több ezer fénykép elkészítésével, feldolgozásával elkészült egy 200 oldalas nagy szakmai anyag. Összefoglalja, hogyan lehetne a Kalocsai Sárköz térségét egy tájegységként kezelni, hogy az a jövő számára is egy előremutató, az örökségeinket megőrző, illetve az új kortárs építészetet a hagyományokhoz, a meglévő értékekhez lehessen kialakítani.

2017-ben elkészítette minden település a Településképi Arculati Kézikönyvét és a Településképi Rendeletét. Ezekből is táplálkozik ez az anyag. Igyekszik megfogalmazni azokat a közös nevezőket, közös értékeket, amelyek összefogják a tájegységet. Igyekszik a külterületekre is megfogalmazni azokat a javaslatokat, jó példákat, melyek megvalósultak fejlesztések, beruházások kapcsán.

Igyekszik a közterületek, zöldterületek megújítását olyan jó példákkal megfogalmazni, ami mindenki számára hasznos lehet, és az egyedi épületeket is bemutatni – sok esetben kalocsai példával –, hogyan lehetne a köz- és magánberuházásokat olyan módon formálni, hogy építészeti minőségeket tudjanak adni, ami a jövő számára is érdekes, ami színvonalat, fenntarthatóságot garantál és esztétikailag is teljes értékű.

A kézikönyv kitér építészeti, tájépítészeti, kertépítészeti szempontokra, igyekszik bemutatni , hogyan, mely területeken, egy adott településen belül mely övezetekben milyen építési, szépészeti javaslatok fogalmazhatók meg, hiszen nagyon sok energiahatékonysági beruházás, új építés, felújítás történik, amely a településképet, tájképet is nagymértékben meghatározza.

Nagyon sok érték van a térségben, melynek megújítása részben folyamatban van, vagy még csak terv szinten. Vannak már kortárs épületek is a környékben, főként a nagyobb településeken, melyek jó példát is tudnak mutatni. Épületek, építészeti részletek, tájbeavatkozások, amelyek a jövő szempontjából is fontosak lehetnek.

A kézikönyvről a véleményezési fórumok még zajlanak, építészeti kamarák, nemzeti parkok, médiahatóság képviselői is véleményezik ezt az anyagot, március 1-jén ünnepélyes körülmények között lesz ennek a projektnek a záróeseménye, azt követően pedig azok a térségek (Tokaj-Hegyalja, Őrség, Vértes, Mecsek, Dunakanyar-Pilis), ahol elkészítették ezt a kézikönyvet, fognak bemutatkozni, közöttük a Kalocsai Sárköz. Turisztikailag nagyon frekventált tájegységek jelennek meg, mely marketing szempontból sem egy utolsó dolog.

Ez a kiadvány nemcsak a helyiek számára, hanem az ide érkező, esetleg letelepedni szándékozó számára is érdekes lehet, ebből meg tudják ismerni, hogy mi a tájegység lelke, mik azok az értékek, hagyományok, melyekhez nekik is illik alkalmazkodni, s mik azok az utak, melyek a 21.században segítenek beilleszkedve túllépni a régit modern megoldásokkal, korszerű anyagokkal, technológiákkal, formákkal akár közterületeken, akár köz- és magánépületeken.

Ez a kézikönyv ezzel foglalkozik és igyekszik minél többek számára példát és olyan építészeti megoldásokat mutatni, ami a köz számára is kívánatos.

A lakossági fórumtól, azaz mától 8 napig lehet véleményeket megfogalmazni és eljuttatni a kukelygy@megerti.hu email címre.

A kézikönyv megtekinthető ITT: