Vízre szállt a 34. Vajas-túra

Hosszú múltra tekint vissza a Vajas-túra, mint a címből is kiderült. A korábban Kalocsa-Baja, idén Kalocsa-Érsekcsanád közötti túra a Sobieski- és a Nemzetközi Duna-túra után a legrégebbi vízitúra, melyet a Természetbarát Szövetség minden évben megrendez. Még a ’80-as években Susóczki Ferenc derítette fel a magyarországi kis folyókat, ő járta be először, tőle vette át egy lajosmizsei fogorvos, dr. Garay Dénes, majd másfél évtizede, 2002-ben a budapesti Kis János, aki azóta is fáradhatatlanul szervezi össze az ország minden szegletéből a csapatot, pedig a nyolcadik ikszen is túl van.

A túra legnépesebb éve 2009. volt, amikor 108 fő vett részt a túrán, az átlagos részvételi szám 60 fő körül mozog. A résztvevők nagy része budapesti, akik általában gépkocsin érkeztek Kalocsára, a hajóikat vagy a gépkocsik tetején, vagy csónakszállító utánfutón hozzák. Voltak, akik már előző este érkeztek, sátrat vertek a Vajas-parti tisztáson, másnap reggel csatlakozott hozzájuk a csapat újabb része. Körülbelül negyvenen szálltak vízre Kalocsánál napsütésben, erős szélben, pénteken este Dusnoknál csatlakozott hozzájuk a társaság azon része, akik munkájuk miatt csak szombaton és vasárnap lapátolnak a többiekkel, így növelve mintegy hatvanra a résztvevők számát, akiknek a zöme ez alkalommal is budapesti volt, de Kecskemétről, Mosonmagyaróvárról, Kaposvárról is voltak közöttük.

A Vajas (Csorna-Foktői csatorna) Érsekkert mögötti szakaszáról indult útnak Kalocsáról május 23-án a 34. Vajas-túra. A vízi sportok szerelmesei, gyerekes családok, barátok, közöttük évtizedek óta együtt túrázók gyülekeztek a parton, hogy vízre tegyék hajóikat és elinduljanak a több mint ötven kilométeres túrájukra Kalocsa-Miske-Dusnok-Ósükösd-Érsekcsanád útvonalon, de voltak közülük, akik lementek Bajáig és a Gemencbe is.

Az első nap este Miskén vertek tábort, másnap este Dusnokon a Duduj kocsmánál, szombaton Ósükösdön a turistaháznál volt közös vacsorafőzés, és a csapat zömének Érsekcsanád volt a vasárnapi végállomás. (A szigorodó hajózási szabályok a Dunán tíz hajó felett motoros kísérőt írnak elő, így csak néhányan eveznek át Gemencbe és le Bajáig.)

Három zsilipet érintenek a keskeny csatornán útjuk során, melyből kettőt felnyitnak nekik, és ennél a vízállásnál át tudnak hajózni rajtuk, a Vajas-toroknál pedig a szárazföldön kerülik meg a zsilipet.

Kalocsa Önkormányzata minden évben kis elemózsiával bocsátja útjára a csapatot, idén sem volt ez másként, az indulóknak frissen sütött pogácsával és különleges házi pálinkával kedveskedtek, melyet Bolvári Ferdinánd képviselő adott át a csapatnak.