Vonatfüttyel és vasútzakatolással nyitott meg újra a kalocsai Vasútállomás

A több mint 10 éve zárva tartott kalocsai Vasútállomás október 26-án, délután 2 órakor nyitotta meg kapuit újra közönsége előtt. Az ünnepségen Dr. Bálint József Miklós polgármester köszöntötte először a megjelenteket.

A Magyar Államvasutak Zrt.-t Mondi Miklós területi igazgató, a vasúti szakaszt üzemeltető DB Cargo Hungária Kft.-t pedig Gaál József vasútüzemeltető képviselte az eseményen. Az igazi vasútállomások hangulatát Nagy József, a Vasúttörténeti Alapítvány titkára füttyszóval és zakatoló vasútmodellel idézte meg.

Nagy József beszédében szólt a fogadóépületben megtekinthető kiállítás létrejöttétéről és alapítványuk célkitűzéseiről is. A kiállítási tárgyakat maguk gyűjtötték és helyezték el az épületben, a Vasútállomás eredeti terveinek bemutatásában pedig a Visky Károly Múzeum munkatársai közreműködtek. A váróban kiállításra kerültek Viczay Lajos fotós munkái is, melyek az állomás régmúltját idézik fel az épület látogatói számára.

Az ünnepségre számos helyi mellett Zala megyéből is érkeztek vendégek, akik – mint megtudtuk – rádióból értesültek az eseményről.

A rendezvényen Kalocsa polgármestere virággal köszöntötte Szvétek Antalnét, aki édesanyjával együtt pingálta az épületet az 1983-85 közötti felújítás során.

A díszszalag átvágását követően minden érdeklődő megtekinthette az épületet, és a síneken várakozó mozdonyokat. Az érseki váróban tartott sajtótájékoztatón Dr. Bálint József Miklós beszélt a jövőbeni nyitva tartásról is. Novembertől keddi és csütörtöki napokon várja látogatóit a Vasútállomás épülete, mely bárki számára ingyenesen megtekinthető az elkövetkezőkben!

További képekért kattintson IDE!