XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál

Egy régi állandó program újraélesztésével kezdődött az idei Paprikafesztivál, szeptember 14-én, pénteken délelőtt elstartolt a Kubikus parkban a Paprika futás. Óvodás, általános és középiskolás, felnőtt korcsoportokban több százan vettek részt az idei versenyen. Minden résztvevő apró emléket kapott, a korcsoportok legjobbjai pedig érem és oklevél díjazásban részsültek.
Tavaly állítottak emléktáblát a paprikakutatás jeles tudósának, dr. Márkus Ferencnek. A táblánál idén szűk körben, a Paprikakutató Intézet, az önkormányzat és a család képviselőinek jelenlétében stílusosan, csöves paprikával díszített koszorút helyeztek el.
A Városi Galériában pénteken délután megnyílt Lakatos László szobrászművész COR című kiállítása.
Ezen programok után már az Érsekkert volt a fő programhelyszín. Délután ötkor a szabadtéri színpadon kezdődő hivatalos megnyitóval vette kezdetét a fesztivál szombat éjszakáig tartó programsorozata.
Dr. Bálint József polgármester a fesztivál eredeti céljáról beszélt: a paprikatermesztőket és feldolgozókat ünnepeljük, valamint az általuk fáradságos munkával megtermelt nemzeti értékünket, piros aranyunkat, a kalocsai paprikát.
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, felépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter is köszöntötte a közönséget, azzal vezetve fel mondandóját, hogy örömmel jött erre az alkalomra, hiszen a Paprika Lovagrend tagjaként arra tett esküt, hogy használja és népszerűsíti a kalocsai paprikát, a belőle készült ételeket pedig szívesen kínálja. Kalocsát és Paksot a Duna szétválasztja, viszont összekötik a baráti szálak, és ez még élőbb lesz, ha az új Duna-híd is elkészül. A híd tervezése hamarosan befejeződik, az engedélyezési eljárások folynak. A miniszter szerint a híd sok lehetőséget tartogat a két város fejlődésére és együttműködésére, úgy turisztikai, mint gazdasági téren.
Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a paprika múltjáról beszélt. Kutatásokat végeztek az érseki könyvtárban, és találtak írásos emléket arról, amikor Kolumbusz Kristóf orvosa írt a Fülöp spanyol király háziorvosának, hogy van itt egy növény, ami kegyetlenül csípős, de biztosan jó valamire, ha ezek az indiánok fogyasztják (ugyanis azt hitték, hogy Indiában vannak), az első botanikus könyvek úgy is írják le, hogy indiai bors. Több régi feljegyzésről is beszélt, közöttük egy marosszéki orvos Dietika című írásáról, melyből részleteket is felolvasott.
Font Sándor országgyűlési képviselő két fogalmat említett, amit az országban járva, ha Kalocsát említi, az emberek rögtön mondanak: a paprikát és az érsekséget. Bizakodva mondta a miniszter szavaira utalva, hogy hamarosan egy műtárgy is feliratkozik az említettek sorába: a Kalocsa-Paks Duna-híd. A fejlesztések sorában említette az erőmű bővítés, a Duna-híd mellett a kalocsai kórház fejlesztését is, hiszen az itt lévő lakosok mellett az erőmű építkezésen dolgozó sok-sok ezer ember ellátásának is első számú bázisa lehetne.
A köszöntők után átadták Kalocsa Város Polgármesterének Kitüntető Díját Süli János miniszternek, melyet a képviselő-testület a város fejlesztésében végzett együttműködő munkájáért adományozott részére 2018-ban, augusztus 20-a alkalmából, azonban más elfoglaltságai miatt a díjat csak most tudta átvenni.
A megnyitó következő fontos eseménye a Pécsiné Ács Sarolta-díjak átadása volt, melyet 1996-ban alapított a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány. A díj azon személyeknek vagy közösségeknek adományozható, akik Kalocsa és környéke hagyományainak megőrzéséért, terjesztéséért folyamatosan, több éven keresztül tevékenykednek, alkotásaikkal öregbítették Kalocsa népművészetét. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Tamás László ismertette a kuratórium döntését: idén Balogh Csaba Zoltán és Vén Ferencné részesül a kitüntetésben. Szeleczky Attiláné, a kuratórium titkára olvasta fel a laudációkat.
A díjak átadása után folklórbemutatók, majd a szabadtéri színpadon és a sétányszínpadon – ahol délután a Csurgó zenekar már adott egy nagy tetszéssel kísért gyerekkoncertet – is könnyűzenei koncertek várták a fesztivál első napjának vendégeit.
A szombat a Szent István király templomban szentmisével kezdődött, aztán Németh József Venesz-díjas mesterszakács köszöntő szavai után a Bográcsszínpadon eldördült a képzeletbeli startpisztoly, alágyújtottak az Érsekkert felé vezető sétányon (és bent a kertben a szürkemarha pörkölt főzők) a több mint hatvan bogrács alá. Az új helyszínt az indokolta, hogy megkönnyítsék a főzőcsapatok verseny utáni távozását. A puding próbája az evés, mondják, és a délutáni értékelésen elhangzott, úgy tűnik, az új helyszín bevált, jövőre ugyanitt állítják majd föl a versenyzők főzősátrait.
Alig, hogy fellobbantak a lángok, a szabadtéri színpadon megkezdődött a hagyományokhoz híven az új paprika lovagok avatása. A 2001-ben alapított Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend – melynek védnöke Kalocsa Város mindenkori polgármestere – tagjai felsorakoztak a színpadon. Idén Blaskó János mesterszakács és Deák Tímea minőségirányítási vezető sikeresen teljesítették a beavatás előtti próbatételt, így mindkettejüket Paprika Lovaggá avatták a ceremónián.
Míg a Bográcsszínpadon Balogh Ernő és zenekara szolgáltatta a jó ebédhez szóló nótát, az Érsekkertben a Kalocsai Fúvószenekar koncertje késztette ütemes tapsra a közönséget.
A változatos és kitűnő programok sorából kiemelkedett Halász Judit koncertje, mely elképesztő tömeget vonzott, becslések szerint több mint ezerkétszáz ember volt kíváncsi a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művészre.
(Közben a Viski Károly Múzeumban megnyílt egy időszaki kiállítás Dusnok–Halom régészeti kutatási anyagából.)
Különleges és formabontó esemény volt a paprikafesztiválon, a Férfiak Klubja kezdeményezésére egy fekete diófát ültettek el az Érsekkertben. Mint Bedő Imre, a klub vezetője elmondta, férfi nélkül, férfi minta nélkül nincsen család, nincsen jövő. Nem elég pénzt keresni, a családi jelenlét a fontos, az együtt töltött idő, hiszen a jövő otthon épül – ezt a jelmondatot írták a fa elé helyezett táblára is.
Az eredményhirdetésre délután négykor és ötkor is összesereglettek a csapatok a bográcsszínpad elé. A zsűriben lévő számtalan gasztro szakember (akikkel akár egy világversenyt is le lehetett volna vezényelni) nehéz feladatra vállalkozott, közel száz ételt kellett megkóstolniuk és bírálniuk (ugyanis volt több csapat, akik nemcsak egyféle étel, hanem néhányan egész ételsort készítettek).
Elsőként az V. Szürkemarha pörkölt főző versenyt értékelték. Az ebbe nevezők gasztrototót is kitöltöttek, melynek eredménye: 3. helyezett a Kiskukta, 2. a Rendetlenség, és 1. helyezett a Marhajó csapata.
A Szabadtűzi lovagrend 4 különdíjat hozott, melyet a következő csapatoknak ítéltek: Rendetlenség, Szupercsapat, IPA Kalocsa, Tóth Ferenc. Legszebb portál különdíjat is kiosztottak, melyet a Piros Rózsa csapata nyert.
A dobogósok: 3. Kiskukta, 2. Marhajó, 1. Orvosi ügyelet csapata
A fődíj nyerte, azaz az idei szürkemarha pörkölt főző verseny legjobb csapata az Íz-lelők. Ők dr. Bálint József polgármestertől a paprikás ételek főzőversenyének az értékelésén vették át a díjat, díszoklevelet és egy gyönyörűen megmunkált szürkemarha tülköt, melyet meg is szólaltattak.
A XXII. Paprikás ételek főzőversenyének eredményeit Németh József Venesz-díjas séf ismertette.
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíja: Bugaci Pásztorkonyha. Csetneki László, a Szabadtűzi Lovagrend Kancellárjának különdíja: Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat csapata. Zajácz Tamás iparművész, bőrdíszműves különdíja: Amatőr Királyi Szakácsklub. A Chili Trade különdíja a legígéretesebb fiatal versenyzőnek: Varga Botondnak.
Ifjúsági csapatok közül Ezüst Bogrács-díjat nyert a BSZC Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola Kalocsa, Váris Diákok Kiskunhalas, BSZC Bányai Júlia Szakközépiskola Baja, Arany Bogrács-díj: Tenkeshegyi Ördögök, Szegedi Szakképző Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája.
Leghigiénikusabb szabadtéri konyha (ANTSZ (Budapest) különdíja): Súlyos Sasok. Legszebb portál különdíja: Pakodi Betyárok. Kalocsa Város Különdíja: Kúlai Népkör csapata. Legfinomabb paprikás sütemény különdíja: Szabadtűzi Lovagrend Lovagjai. Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel: Busóföldi Babfőzők. Legvidámabb csapat: Vese Mosoda. Legfinomabb egytál paprikásétel: Veresegyházi I. csapat. Legszebben tálalt Paprikás étel: Erős csapat Eger. Legjobb vadétel: Pándi ÖTE. Legfinomabb halétel: Kastély Attila és csapata. Bor és gasztronómia Borlovagrend Nagymestere címet a Kunság Kft. csapata nyerte, aki a legkiválóbb paprikás ételt főzte a „zászlós borához”.
Bronz Bogrács-díj (5): Bogdan R. Wlesek és csapata (Lengyelország), Székelykeresztúr csapata, Dunamenti Halfesztivál csapata, Barátok, Vese Mosoda.
Ezüst Bogrács (5): Jedlik Ányos Szikvíz Lovagrend csapata, Harisok, KAEGBendő csapat, De Iure csapat, Csédó és Kiss csapat.
Aranybogrács-díj (5): Ízvadászok Kaposvár, Kastély Attila és csapata, Pakodi Betyárok csapat, Súlyos Sasok csapat, Kócos Burgzsandárok csapat.
Rubindiplomát adtak át és a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tagjai sorába fogadta, aki a legjobb bort kínálta paprikás ételéhez: Tenkeshegyi Ördögök csapatának vezetője: Nöth Lenke.
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Budapest és Környéke Régió különdíja: Erős csapat, Eger. Ínyesmester cím: Szabadtűzi Lovagrend Lovagjai. Gasztro Kard Lovagi Vándordíj: Súlyos Sasok (újból visszakapták, hiszen tavaly is ők nyerték).
A legmagasabb szakmai fődíjat (vándorserleg, korona, jogar, alma és egy porcelán serleg) 2018-ban a Kócos Burgzsandárok csapata kapta.
A fesztivál folytatásaként a miskolci Illés Emlékzenekar, a Nagyimi-Szarka duó szórakoztatta a közönséget, majd a The Biebers zenekar, közösségi oldalán galaktikusnak nevezett koncertje csábított újra hatalmas tömeget az Érsekkertbe.
Aztán a Forró Rágógumi csapott a húrokba, és csábította táncra a fesztiválozó közönséget a záróbulin.