Székelykeresztúr

Székelykeresztúr és Kalocsa között 2000. november 3-án született partnervárosi szerződés.

A Székelyföld nyugati kapujaként emlegetett település, Székelykeresztúr és Kalocsa között 2000. november 3-án született az a partnervárosi szerződés, mely ma is aktívan köti össze a magyarságot a magyarsággal. Az erdélyi medence keleti szélén, a Küküllő menti dombvidék peremén található város Petőfi-kultusza nemzeti identitásunk, történelmünk egyik alappillére.

szekelykeresztur_latkep_620

A több mint egy évtizedes, példaértékű testvéri kapcsolat jól mintázza, hogy határon túl is összetartozik a magyar nemzet. Kalocsa és Székelykeresztúr lakói mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.

szekelykeresztur_620

Kalocsa és Székelykeresztúr testvérvárosi kapcsolatának egyik jelentős mozzanata a helyi általános iskolások egyhetes nyári látogatása Erdélyben valamint a székelykeresztúri diákok látogatása Kalocsán. Mindez szervesen illeszkedik ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, melynek főbb irányelve, hogy minél több fiatal léphesse át hazánk határait és ismerkedjen meg a történelmi Magyarország területén élőkkel.

szekelykeresztur_megallapod