Közzétették a Magyar Közlönyben a környék tervezett útfelújításait

Hivatalos értesítést kapott dr. Bálint József polgármester úr az 1573/2018 (XI.l5.) számú Kormányhatározat Magyar Közlönyben történő kihirdetéséről. A Közép-Duna menti térségben tervezett országos és helyi közúti, valamint vasúti felújítások és fejlesztések megvalósításáról szóló határozatban szereplő felújításra és fejlesztésre kerülő utak köre hosszas szakmai egyeztetések során alakult ki.

(Fotó forrása: facebook)

Dr. Becskeházi Attila államtitkár levelében arról értesített, hogy a tárgyalás során az Államtitkárság folyamatosan képviselte azokat az igényeket, amelyeket a Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó önkormányzatok megfogalmaztak.

Ezek a fejlesztések az erőmű kapacitásának a fenntartásához, azaz a Paks2 projekthez kapcsolódó úgynevezett kerítésen kívüli beruházások, infrastruktúra fejlesztések keretében valósulnak meg.

A projekt keretében többek között megújul az 51-es főút Kalocsától a dusnoki körforgóig (a körforgótól Bajáig is felújítják az utat, valamint Sükösdnél és Érsekcsanádnál elkerülő út is épül), a Dunapataj Foktő közötti útszakasz, Homokmégy elágazástól Halom-Szakmár szakasz, valamint a Kalocsa nyugati elkerülő út is. Öregcsertő és Homokmégy belterületi főútjának korszerűsítése is belekerült a projektbe.

Örömünkre szolgál, hogy a fenti utak megvalósításával az Ön által vezetett település sikeresen tud hozzájárulni a Közé Duna-menti térség gazdasági fejlődéséhez, valamint a lakosság és a munkavállalók könnyebben tudják elérni mind a regionális és országos közúthálózatot, mind pedig a beruházási területet, ezzel lehetőséget teremtve a településeknek az építési beruházásba történő bekapcsolódásra” – írta értesítő levelében dr. Becskeházi Attila államtitkár.

A munkálatok előkészítésére (tervezés, területek kisajátítása, stb.) a kormány megteremtette a pénzügyi fedezetet, a fizikai megvalósítás várhatóan 2020 után kezdődik, de erről külön kormányhatározat fog rendelkezni.

A 1573/2018 (XI.l5.) számú Kormányhatározat ITT olvasható.