Időkorlátos parkolás Kalocsán – az első hónapok tapasztalatai

2016. április 1-én indult az új, időkorlátos parkolási rend Kalocsa belvárosában, mely az érintett területeken 2 óra folyamatos várakozást engedélyez a gépjárművezetőknek. A városban először próbált parkolási rendszer bevezetésének célja az volt, hogy a lakosok a kialakított zónákban nagyobb eséllyel parkolhassanak munkanapokon, a zónák közelében dolgozók pedig – akik egész napra elfoglalták ezeket a helyeket – munkaidejükben a kijelölt területeken kívül parkoltassák járműveiket.

DSC_0536

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az új rendszer bevezetése által javult az érintett várakozóhelyek használhatósága, az első hónap türelmi idejének lejártát követően azonban dömping szerűen megnőtt a helyszíni bírságok kiszabásának szükségessége. Az éles időszak megkezdése óta körvonalazódott, hogy a szabálysértő parkolás sok esetben félreértéséből fakad. A két órás várakozási idő betartása nem elég ezeken a területeken! A helyes parkolóhasználat része az is, hogy minden esetben jól látható helyen, a szélvédő üvege mögé téve, kihelyezésre kerüljön a parkolás kezdetének pontos idejét jelző műanyag óra vagy papírlap. Az időkorlátos parkolózóna várakozási helyei így használhatók szabályosan! Fontos tudni, hogy amennyiben a felügyelő szervek munkatársai a szabálytalanul parkoló autó mellett találják annak vezetőjét, minden esetben tájékoztatják őt a helyes parkolóhasználatról, és engedélyezik számára a várakozóhely elhagyását is bírság kiszabása nélkül. Ellenkező esetben azonban kötelesek szankciót alkalmazni.

A közterületfelügyelők és a lakosság visszajelzéseiből már most látható, hogy maga a parkolási rend kialakítása első körön bevált. Mindig van szabad parkoló az érintett városrészekben, így a lakosság java pozitív véleménnyel van az új rendszert illetően. Azok, akik eddig egész nap e területeken hagyták autóikat, most a belváros más részein várakoznak. A tűzoltósággal szemben lévő parkoló már teljesen kihasznált, a ruhás piac területén lévő várakozási helyeket azonban csekély számban használják a kalocsaiak.

DSC_0564

A Tomori Pál utcában, a Hunyadi János utcában, a Szent István király út sétálóutcától Buszpályaudvar felé vezető szakaszán és a posta mögött viszont jelentősen megnőtt a parkoló autók száma, így e területeken nehézkessé vált szabad helyet találni. Boromisza Viktor osztályvezetőtől megtudtuk, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály szakemberei vizsgálják az ezirányú visszajelzéseket, esetleges módosításoktól pedig a város képviselő-testülete dönthet majd.

A gépkocsitulajdonosoknak tehát még hozzá kell szoknia az új rendhez, idővel azonban remélhetőleg csökkenni fog a bírságok száma, hiszen a lakosságban tudatosulni fog majd, hogy e várakozóhelyeket miként szükséges használni. Kalocsa Város Önkormányzata is arra kéri a zónákban parkolni szándékozókat, hogy az időkorlát betartásával, – munkanapokon, hétfőtől péntekig 08:00 órától 16:00 óráig – és a várakozási idő kezdetének kihelyezésével használják az érintett parkolókat a büntetések elkerülése érdekében!