Kalocsa és Paks városa közelebb, mint valaha

A XXVII. Paprikafesztivál a kapcsolatépítés szellemében telt, hiszen a rendezvény mindkét napján sor került egy-egy fontos dokumentum aláírására az együttműködés és a fejlődés jegyében. Péntek délután Dr. Bálint József Kalocsa polgármestere és Süli János Paks város polgármestere írt alá együttműködési megállapodást a fesztivál színpadán, mely dokumentum hitelesítése a városok közötti kapcsolat megerősítését szolgálta.

A két város ilyen közel még sosem volt egymáshoz, a példa értékű jó viszony pedig fontos alapját képezi a megkötött egyezségnek. A megállapodás a Paks II. projekt sikeres megvalósulásának érdekében jött létre, mely beruházás Magyarország szempontjából kiemelt nemzeti befektetést jelent. Célja, hogy a Paks II-höz kapcsolódó önkormányzati fejlesztési lehetőségek a jövőben összehangoltan valósuljanak meg.

„Egy ilyen beruházásnak régiós hatással kell bírnia, és ennek tükrében kell kihasználni az adódó előnyöket” – mondta Süli János polgármester. „Az erőmű hosszútávon csak 1200 embernek jelenthet munkahelyet, az építkezés 10 évében azonban az egész régió megerősödhet, ha olyan programokat dolgozunk ki, melyek az itteni vállalkozásokat és az itteni mezőgazdaságot erősítik majd.”

Ezt követve a jövőben mindkét önkormányzat nagyobb lehetőséget biztosít az egymás közigazgatási területein működő vállalkozások, civil szervezetek és magánszemélyek számára.

„Ez a megállapodás annyit jelent, amennyi tartalommal meg tudjuk tölteni azt. Paksról ezelőtt is sokan jártak át Kalocsára, Kalocsáról pedig Paksra. Sok paksi diákéveit töltötte Kalocsán, de olyan is akad, akik még sosem járt itt, és semmit sem tud a város 1000 éves múltjáról. Azt gondoljuk, hogy ha városaink a kultúra és a turisztika terén együttműködésben élnek majd, akkor fejlődhetünk csak mindannyian igazán. A jövőben Paks városa is megállási pont lehet az átutazó vendégek számára. A tervek szerint hamarosan alkalmasak lehetünk nagyhajó fogadásra, akkor pedig úgy kell szervezni a két város programjait, hogy ténylegesen Kalocsán és Pakson is el tudjanak tölteni egy-egy napot és éjszakát a látogatók. És ha ez sikerül, remélhetőleg újra visszajönnek majd hozzánk barátaikkal, családjukkal.”

A Paprikafesztivál második napján a Duna víziturisztikai jelentőségének felhasználására alakult meg a Paks-Kalocsa VÍZ-CSÖPPEK DUNA-régió Társulás is az ország 4. hasonló összefogásaként. Kalocsa, Paks, Dunapataj, Solt, Ordas, Bölcske, Harta, Géderlak, Uszód, Dunaszentbenedek, Foktő, Gerjen, Fadd, Bátya és Fajsz képviselői az alapító okirat aláírásával a vízparti élet fellendítését tűzték célul, melyet a Duna-parti települések összehangolt fejlesztése és a jövőbeni közös tevékenysége által képzelnek el. A fejlődés előnye lesz, hogy a Dunán túrázók nem csak a vízről figyelhetik majd ezeket a helyeket, de megállhatnak és megismerkedhetnek a települések életével is. Az adott falukban, városokban újabb munkahelyek jöhetnek létre e folyamat által, a társulással pedig egy teljesen új típusú közösségi együttműködési forma születhet a Duna mentén.

 Folytatjuk …