Kalocsai példa

Az Országos Széchenyi Könyvtárban rendezte meg a Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály 2015. június 22-én azt a szakmai fórumot, amely „Hogyan érjük el közönségünket? A közönségkapcsolati munka gyakorlata”amely (K 1.0) címet viseli. A nyitó rendezvényen az ország különböző típusú könyvtáraiból delegált munkatársak egy igen hasznos vitanapot tudhatnak maguk mögött. A megváltozott társadalmi körülmények között milyen szerepet tölt be a könyvtár, miként tudja fenntartani a kapcsolatát a lakosság speciális (egyetemi, kutatói), valamint a fővárosi, megyei, városi, községi könyvtárak potenciális látogatóival.

Az egyetemi könyvtárak munkatársai a hallgatói kör megcsappanásáról, rendezvények esetében érdektelenségről számoltak be, az új típusú információhordozók sok esetben kiiktatják a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat.

A közművelődési könyvtárak a lakosság legszélesebb köreivel állnak kapcsolatban. Leginkább rajtuk múlik az olvasói szokások kialakítása, könyvtári és egyéb foglalkozások, rendezvények révén tehetik vonzóvá a könyvtár által nyújtotta lehetőségeket. A közvetlen találkozók, könyves programok semmivel sem pótolhatók a gyermekek fejlődése szempontjából – többek között a fenti gondolatok hangzottak el a jelenlévő szakemberek szájából.

A fórum résztvevői keresztmetszetet kaptak a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár mindennapi életéből, megtudhatták, hogy a városban hogyan érik el a közönségüket, hogyan szerveződik hatékony kapcsolattá az intézmény látogató köre. Remekül megszerkesztett prezentációval illusztrálta Tamás László könyvtárigazgató a helyi gyakorlatot. Kitűnt a számokból, hogy Kalocsán sikerült megszólítani az elmúlt négy év alatt – több ezer fiatal és idősebb embert, a Baba-mama Klubtól a nyelvi társalgókon keresztül a „könyvfalók társaságáig”, valamint tucatnyi könyvtárhoz kötődő kisebb közösséget.

Többféle sorozat – Hazanézőben, Tudásklub, Kalocsai Kincsesláda, Kalocsai Alkotók Köre, Író-olvasó találkozó – teszi még inkább vonzóvá a könyvtár mindennapjait. A könyvtárigazgató szájából elhangzott, hogy a mai felgyorsult, személytelen, virtualitásba menekülő világban igazi oázis, a kultúra hiteles helye, közösségi tere a kalocsai könyvtár.

Alig több mint 15.000 lakossal bíró Kalocsa polgárainak könyvtári szolgáltatásai kimagaslóak, egyes szakemberek, „kalocsai példáról” kezdtek el beszélni.

Képek a prezentációból:

könyvtár-prez-1

könyvtár-prez-2

könyvtár-prez-3